Abonnementsartikel

Sagro-forsøg viser, at der endnu ikke findes noget reelt alternativ til Reglone.

Kartoffelforsøgene ved Arnborg, som Sagro sammen med en række samarbejdspartnere står bag, viser nu tydeligt effekten af forskellige former for nedvisning.

Planterådgiver Anette Møller Sørensen er en af dem, der blandt andet viser rundt i forsøg med brug af forskellige former for kemi.

Og det er ganske tydeligt, at de virkemidler - som Miljøstyrelsen har godkendt i stedet for Reglone - ikke virker, skriver Sagro i en pressemeddelelse.

Et forsøg, hvor der er anvendt to gange Beloukha (pelargonsyre), har slet ikke den effekt på planterne, som er nødvendig for nedvisningen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vi har stadig masser af grøn top, så det er ikke noget, vi umiddelbart kan anvende, siger Anette Møller Sørensen.

Bedre ser det ud i de forsøg, hvor Reglone er brugt til at lukke op og suppleret med to gange 0,8 liter Gozai.

I de forsøg, hvor der alene er anvendt Gozai, er nedvisningen til gengæld ikke så total. Effekten har ganske vist været fin, hvilket er et resultat af, at kartoflerne har været godt afmodnet. Men manglen på Reglone er fortsat tydelig.

I det forsøg, hvor der er brugt Topgun (pelargonsyre), er der stor effekt, selv om der stadig er enkelte planter, der ikke er visnet helt ned. Denne behandling kræver dog to gange 150 liter per hektar, så der er anvendt langt større mængde aktiv stof.

- Behandlingen koster omkring 15.000 kroner pr. hektar, så den burde også være bedre, siger Anette Møller Sørensen.

Ingen reelle alternativer

Samlet set har det ikke vist sig, at der ikke er reelle alternativer til Reglone. Gozai, som der har været dispensation til i år har således vist sig ikke at kunne stå alene.

- Det er vigtigt at ramme det rigtige kvælstofniveau i de kartofler, der skal visnes ned, så de begynder at afmodne naturligt. Derved får man en væsentlig bedre effekt af vores nedvisningsmidler, siger Anette Møller Sørensen.

Den traditionsrige kartoffeldag, der arrangeres i et samarbejde mellem Sagro, Lemvigegnens Landboforening, Vestjysk, KMC og forsøgsvirksomheden Ytteborg, er aflyst og afvikles i stedet som besøg i mindre grupper.