Abonnementsartikel

De amerikanske myndigheder har godkendt, at den danske kødkontrol ændres til en visuel kontrol i stedet for, at kontrollanterne fortsat skal skære i lymfekirtler og hjerter for at konstatere, om slagtekroppen kan godkendes.

Ændringen af den danske kødkontrol til en visuel kontrol er et led i fødevareminister Eva Kjer Hansens handlingsplan for at effektivisere kødkontrollen på de danske slagterier.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med en accept fra det store eksportmarked i USA er en vigtig brik faldet på plads i processen for at effektivisere og modernisere kødkontrollen på svineslagterierne i Danmark. Vi har i samarbejde med erhvervet arbejdet målrettet for at få en aftale med USA, der traditionelt stiller meget høje krav. At de har sagt ’Okay’ til vores omlægninger er et gennembrud for udviklingen af den danske kødkontrol, siger fødevareminister Eva Kjer Hansen.

De voldsomt stigende udgifter til kødkontrollen har været et mangeårigt kritikpunkt fra slagterierne, som betaler for kontrollen, men ingen indflydelse har på kontrollens udførelse.

Slagterierne har følt, at kontrollen økonomisk har været ”et tag-selv-bord”, og denne kritik ser nu ud til at blive hørt i og med, at der arbejdes på at reducere omkostningerne.

Samtidig har der været debat om det hensigtsmæsige i den nuværende kontrol, idet det er fremført, at den kan være med til at sprede bakterier fra slagtekrop til slagtekrop.

I foråret tester Fødevarestyrelsen i samarbejde med Danish Crown i Holstebro og Tican i Thisted kødkontrollen efter de nye principper.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Testen skal ligge til grund for den endelige implementering på landets slagterier. Det forventes, at den visuelle kødkontrol kan give en besparelse på 32 millioner kroner årligt.

Eksporten til USA udgør cirka 45.000 ton kød og en værdi på cirka en milliard kroner.