Den nuværende praksis for værdiansættelsen af fast ejendom i familiehandler er snart fortid, og i efteråret 2021 forventes det endelige cirkulære at træde i kraft for landbruget. Det kan betyde, at der bliver ændret på den såkaldte 15%-regel, og ifølge Agri Nord bør man overveje at foretage et generationsskifte allerede i år, hvis man går i de tanker.

- SKAT har i en række tilfælde forsøgt at tilsidesætte den nuværende praksis for værdiansættelsen af fast ejendom i familiehandler. Blandt andet når de har konstateret, at ejendommen kort inden eller kort tid efter familieoverdragelsen er solgt til en meget højere værdi end den, der ligger til grund for familieoverdragelsen, siger virksomhedsrådgiver i Agri Nord, Willy Møller.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det har givet eksempler på sager, hvor forældreejerlejligheder er solgt til børn ud fra den seneste offentlige ejendomsvurdering -15%, hvor børnene efterfølgende har solgt lejligheden til en betydelig højere pris og fået en skattefri fortjeneste.

- Landsskatteretten har i en række af disse sager givet skatteyder medhold i, at man kan støtte ret på 1982-cirkulæret, også selvom det var åbenbart, at den offentlige ejendomsvurdering ikke svarede til handelsværdien, siger Willy Møller.

Skatteministeren har den 5. maj 2020 sendt et udkast til et nyt værdiansættelsescirkulære i høring, som omfatter familiehandler. Det nye cirkulære er endnu ikke vedtaget, og derfor kan der komme ændringer i det endelige cirkulære, der forventes at træde i kraft for landbruget i efteråret 2021.

Det nye cirkulære lægger ifølge Willy Møller op til, at man ved overdragelse mellem nærtstående, blandt andet fra forældre til børn, skal anvende de nye vurderinger +/- 20%, og det forventes at de nye ejendomsvurderinger i mange tilfælde vil være højere end de nuværende vurderinger og dermed ligge tættere på handelsværdien.

Det er ifølge Agri Nord usikkert, hvornår det nye cirkulære træder i kraft, men det er sandsynligt, at det gælder for handler foretaget efter den 1. juli 2020. Dog først når der foreligger nye vurderinger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Agri Nord afholder informationsmøde om de nye regler for generationsskifter i landbruget den 3. september fra klokken 19-21 i Agri Nord på Hobrovej 437, 9200 Aalborg SV.