Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets: De globale hvedemarkeder begynder for alvor at give efter for høstpresset,
med i stigende optimisme om udbytterne.

Det betyder, at risikopræmierne rasler ud af hveden i takt med, at forsyningsbalancen blandt de store eksportører viser bedring, mens efterspørgslen omvendt halter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Estimaterne for den russiske hvedeproduktion er stabiliseret og fra
adskillige nedjusteringer har vi set de første små opjusteringer grundet stigende udbytter. Men det er ikke kun det russiske marked, der er presset hvedemarkedet lavere.

I sidste uge var der også meldinger om højere canadisk hvede- og durumproduktion. Positivt ser det også ud for det australske hvedemarked, der begynder at slappe af efter flere års tørke, har
presset lagrene. Nyligt nedbør understøtter forventningerne om en stor genopretning af produktionen i forhold til sidste år, med en forventet stigning på 10-12 mio. tons i hvede og byg for kommende høst.

Et forhold, der i høj grad bliver priset ind i det australske hvedemarked, der oplever en ekstrem stejlt faldende kurve for priser på ny høst. Mens de australske spotpriser i sidste uge faldt til 235 $/ton, så handler ny høst i form af januar termin 200 $/ton.

Potentialet for en stor stigning i den australske hvedeproduktion bider sig fast og foreløbigt gode vejrforhold, samt udsigt til yderligere nedbør, rejser spørgsmålet, om produktionen i år kan nå op på 28-30 mio. tons mod USDA's estimat på 26 mio. tons og 15,2 mio. tons sidste år.

Gentager historien sig skal hvedemarkedet bunde ud omkring ultimo
august/primo september, og i så fald har vil den sæsonmæssige bund indtræffe i løbet af de kommende 2-4 uger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Høstpres og et generelt negativt vegetabilsk oliemarked pressede fredag rapsfrøene lavere. Overordnet set synes vi stadig der er en fundamental positiv historie i rapsfrøene med en produktion der er under pres, samt stærk kinesisk efterspørgsel og import af veg.olie.

Selv den canadiske canola har fundet fodfæste og ramt de højeste prisniveauer siden oktober 2018. Den stærke kinesiske efterspørgsel er også en medvirkende faktor til, at de malaysiske palmeolielagre har ramt det laveste niveau i 3 år, ifølge data offentliggjort her til morgen.

Lagrene faldt dog ikke helt så meget som ventet, grundet en lidt højere produktion end ventet. Det betød at lagrene landede på 1,70 mio. tons mod estimeret 1,66 mio. tons.

Reaktionen i palmeolien er dog begrænset, hvor der fremadrettet fortsat vil være stor fokus på efterspørgslen.

En af ugens store begivenheder bliver WASDE-rapporten fra det
amerikanske landbrugsministerium, der offentliggøres på onsdag, hvor vi kan se de første spæde opjusteringer for hvedeproduktionen.