Abonnementsartikel

I et nyt forsøg skal dansk græs erstatte sydamerikansk soja.

Et nyt dansk forsøg kan ende med at give en stor klimagevinst, skriver dr.dk. Hvert år importeres mellem 1,5 og 1,7 millioner tons soja fra blandt andet Sydamerika, hvilket har store konsekvenser for klimaet.

Men tanken er, at det skal ændres. Derfor er man på et testanlæg på Ausumgaard i Hjerm, nord for Holstebro, i gang med at omdanne græs til protein til dyr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis outputtet er, som vi tror, bliver det en grøn revolution indenfor landbruget. Det kan give landbruget helt nye samspilsmuligheder med omgivelserne. Det er en superafgrøde natur- og miljømæssigt. Så landbruget kan virkelig begynde at bidrage til vores alle sammens kamps for klimaet, siger landmand Kristian Lundgaard-Karlshøj, der er fjerde generation på Ausumgaard, som han overtog i 2007.

Første læs græs blev kørt gennem anlægget på Ausumgaard i sidste uge, og det gav det ønskede resultat.

Det glæder hjernen bag 'proteingræsset', Søren Krogh Jensen, der er professor i animalsk fødevareproduktion og cirkulær bioøkonomi ved Aarhus Universitet.

- Hvis man ser på mulighederne i Danmark, opdager man, at man faktisk ikke har en afgrøde, der har et højere udbytte end græs, kløvergræs og lucerne. Det betyder, at vi kan producere mere end dobbelt så meget protein herfra end fra andre afgrøder, siger Søren Krogh Jensen til dr.dk.

Over en tredjedel af det samlede landbrugsareal skal omdannes til græsmarker, hvis behovet for protein skal kunne dækkes af egenproduktion i Danmark, skriver dr.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs mere om alternative proteinkilder i Hyo og i Agro.