Abonnementsartikel

Den franske udstilling Sima, der finder sted til februar, er sædvanen tro præget af store nyheder. Nyhederne tildeles enten en lille omtale, en sølvmedalje, eller enkelte særligt revolutionerende nyheder tildeles en guldmedalje.

Til Sima 2009 er der uddelt tre guldmedaljer. De er uddelt til en ny brintdrevet traktor fra New Holland, en intelligent affjedring af kabinen i MF8600-serien og til et nyt system, der automatiserer vanding af markerne – styret via gps.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hos New Holland har tankegangen bag projektet været, at traktoren skal være knyttet til en bedrift, der er selvforsynende med energi. Brændslet til traktoren laves på gården via energi udvundet fra vand, vind og solens energi – eller ved brugen af biomasse.

Fordelen ved den nye traktor er, at eneste udledning fra traktoren er vanddampe. Dermed går New Holland ind i kampen, når det gælder om at reducere udledningen af skadelige partikler, der skader klimaet.

Massey Ferguson tager den anden af de tre guldmedaljer for et dynamisk system til affjedring af kabinen, der nærmest er ”selvtænkende”.

Fir-punktsaffjedringen, der bliver ekstraudstyr på MF8600-serien, har et dæmpersystem, der er koblet til en computer, som igen har forbindelse til traktorens can-bus-system. Systemet styrer affjedringen af kabinen ud fra kabinens vinkel, om traktoren bremser og acceleration af traktoren.

Chaufføren kan justere hårdheden af affjedringen under kørsel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Systemet hedder OptiRide og styrer altså de fire uafhængige hydrauliske stempler under kabinen.

Den sidste guldmedalje er tilfaldet Comer Industries. Firmaets nye gps-baserede system holder selv øje med positionen af vandingsmaskinen, hastigheden, hjørner på marken, tryk og rækkevidden af kanonen.

Det er kun nødvendigt at starte vandningsmaskinen manuelt og samtidig angive de parametre, man ønsker for vandingen. Derefter styrer systemet resten.