Abonnementsartikel

Tyskland har taget de første skridt i retning af at bygge et permanent hegn ved den polske grænse for at holde vildsvin og dermed afrikansk svinepest ude af landet.

Tyskland vil forhindre vildsvin, der er smittet med afrikansk svinepest, i at komme ind i landet fra øst. Tidligere på året er der i Polen fundet smittede vildsvin ca. 10 km fra grænsen til Tyskland. Grænsen mellem Tyskland og Polen består af floderne Oder og Neisse - men da vildsvin er habile svømmere, vil disse floder ikke alene kunne stoppe dem, skriver Tican på deres hjemmeside.

Flere tyske stater har derfor udtrykt ønske om at opføre et permanent hegn. Ifølge en pressemeddelelse fra delstaten Brandenburg er det nødvendigt at få revideret lovgivningen, så etablering af hegnet kan påbegyndes. Den aktuelle lovgivning tillader ikke, at der etableres permanente hegn med forebyggende formål. Det bør ændres, mener Anna Heyer-Stuffer, der er statssekretær i Brandenburg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udarbejdet lovforslag

Et lovforslag er udarbejdet af det tyske forbundsråd, der repræsenterer Tysklands 16 stater. Det næste skridt, før lovforslaget bliver til lov, vil være, at det tyske forbundsparlament skal stemme om det. Det forventes at ske til efteråret. Delstaten Brandenburg er en af de stater, der går ind for opførelsen af et permanent hegn, som skal beskytte landet mod, at vildsvin, der er inficeret med afrikansk svinepest, kommer ind. Hvis virus bliver fundet i Tyskland, vil konsekvenserne for den internationale handel være alvorlig. Dette vil ikke kun påvirke svineindustrien, men også en række andre virksomheder. Heyer-Stuffer kalder et permanent hegn "et effektivt middel" og "presserende nødvendigt". I øjeblikket har Brandenburg opført et mobilt hegn mod vildsvin.

Vildsvin i hele Polen

Der er forekomster af vildsvin i hele Polen, dog flest i den østlige del af landet. Siden november 2019 har der været en separat bestand i det vestlige Polen relativt tæt på den tyske grænse. Indtil nu er 1.807 vildsvin blevet fundet inficeret med afrikansk svinepest i det vestlige Polen - i et område, der spænder 104 km fra øst til vest og 69 km fra nord til syd. De rapporterede dyr var enten døde, ramt af en bil eller skudt. I de seneste måneder er der i det vestlige Polen fundet 4 besætninger inficeret med afrikansk svinepest. To af disse var kommercielle svinefarme, og to var baggårdsproduktioner. I det store billede har maj og juni været relativt stille med færre rapporter om inficerede vildsvin i det vestlige Polen. Det kan tilskrives flere årsager, herunder at overvågningen er mindre intens på grund af COVID-19, plus det faktum, at vildsvin har tendens til at vandre mindre, når der er rigeligt med foder til rådighed, hvor de er. I det østlige Polen har afrikansk svinepest forekommet i vildsvinebestanden siden 2014.