I kampen om at sikre mest muligt overførsel af effekten til jorden og samtidigt være så skånsom som overhovedet muligt købte Hans Henrik Nielsen til foråret 2019 en bælte-traktor, da én af bedriftens store traktorer stod for en udskiftning.

Valget faldt på en John Deere 8370RT med to langsgående bælter, 370 nominelle hestekræfter og et boost op til 410 hestekræfter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- At tanken kom ind på bælter frem for traditionelle hjul på traktoren, skyldes erfaringerne fra vores selvkørende Grimme Maxtron-roeoptager, som vi nu har otte års erfaringer med. Den har virkelig overrasket mig positivt med en stor og skånsom trædeflade i form af de to langsgående bælter, som den har monteret forrest på maskinen, fortæller Hans Henrik Nielsen, indehaver af Rosenbjerg på det vestlige Lolland, som driver 800 hektar planteavl samt driftsfællesskab med naboen om så-opgaver i foråret.

Maskinbladet møder ham en forårsdag under såarbejdet af vårbyg med bedriftens seks meter Horsch Pronto DC-såsæt.

rich-media-2
Hans Henrik Nielsen driver Rosenbjerg med 800 hektar planteavl.

Ens sådybde

Erfaringerne siden 2019 er mange omkring den grønne bælte-traktor. Én af erfaringerne er blandt andet, at den store trædeflade er tydelig at se under såarbejdet.

- Bælterne er 76 centimeter brede og trykker over 4,6 kvadratmeter, hvilket svarer til under det halve tryk pr. kvadratmeter sammenlignet med en tilsvarende traktor med tvillinghjul.

Og netop en identisk traktor med hjul-montering råder Hans Henrik Nielsen også over. Bedriftens John Deere 8370R kører blandt andet i foråret med en Väderstad NZA forårsharve, og gør det vinterpløjede areal klar til såningen af vårbyg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Én anden god erfaring vi har gjort os er, at kornet er kommet langt mere ensartet op, efter vi er begyndt at så med bælte-traktoren. Selvom vi før kørte med tvillinghjul på så-traktoren, så var kornet meget mere uens i traktorens hjulspor, end det korn som er sået imellem. Det er tydeligt at se nu, at alt kornet kommer mere ensartet op, og det må skyldes bæltetraktorens store trædeflade, konkluderer den lollandske planteavler.

rich-media-4
En af de helt store fordele er den ensartet fremspiring af kornet, da traktoren ikke trykker nær så meget med bælter, som var det en traktor med tvillinghjul der var spændt foran såsættet.

I høsten kører bæltetraktoren med en 10 meter Horsch Joker discharve, som sørger for etablering af efterafgrøder og udfører første harvning på de arealer, hvor der senere skal sås pløjefrit.

Om efteråret kører bæltetraktoren med en fire meter Väderstad Cultus dybdeharve, og her påpeger Hans Henrik Nielsen, at det er ekstremt vigtigt at få afstemt forholdet med vægten på traktoren.

- Når jeg om foråret kører med det bugserede såsæt, som ikke overfører mærkbar vægt til traktoren er det det knap så vigtigt, som om efteråret med den liftophængte harve. Hvis ikke der hænges tilstrækkeligt vægt foran, så bliver belastningen bagerst på bælterne alt for stor, og trykket på bæltet bliver skævt.

rich-media-5
Når der køres med såsættet om foråret, er det ikke nødvendigt med ekstra vægt på traktoren - men det er meget vigtigt, når der køres med liftophængte maskiner - som Väderstad dybdeharven i efteråret.

Behagelig på marken

Når traktoren kommer til forageren og skal foretage en vending, så drejer traktoren ved at bremse det bælte på den side der drejes til - næsten ligesom en gravemaskine på bælter. Drejer man derfor skarpt, kan det ikke helt undgås, at traktoren har en tendens til at pløje jorden ved det bælte, som næsten står stille.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ved såarbejdet passer det med, at jeg tager hvert tredje træk hen over marken. Jeg udlægger plejespor i hvert sjette træk, hvilket passer til min 36 meter sprøjte, og det betyder i praksis, at det er hvert andet træk, når jeg kører over marken første gang, der skal laves plejespor. Når jeg kommer til den anden side af marken, og tager de resterende træk tilbage, så skal jeg ikke tænke på plejespor, fortæller Hans Henrik Nielsen.

På den måde undgår han skarpe vendinger med traktoren, og efter han tilmed har købt John Deeres AutoTurn som tillæg til forager-automatikken iTec, så klarer traktoren faktisk helt selv vendingen på forageren.

- Sammen med den automatiske vending på forageren, så er det virkelig en behagelig oplevelse at køre med traktoren i marken, og frygten for en meget stiv og ikke behagelig komfortoplevelse blev gjort til skamme efter at være kommet i marken med den, fortæller han.

rich-media-7
Der tages hvert tredjetræk hen over marken, hvilket betyder, at der ikke vendes skrapt på forageren.

Traktoren er luftaffjedret sidevejs og selve kabinen er mekanisk affjedret.

- Ligeså behagelig, som den er i marken, lige så ubehagelig er den faktisk på landevejen, hvor min John Deere 8370R med traditionelle hjul er langt mere behagelig til transport-opgaver. Så der er tale om en hundred procent marktraktor.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dette er også én af forklaringerne på, at Hans Henrik Nielsen har valgt at få traktoren leveret med powershift-gearkassen e23.

- Den anden 8370R på bedriften er udstyret med den trinløse AutoPowr, men John Deere anbefalede mig at få powershift-transmission i bæltetraktoren, da den er bygget til hårdt markarbejde. Gearene skiftes ganske behageligt, og det er mit indtryk, at jeg i hvert fald ikke bruger mere diesel sammenlignet med den trinløse transmission, men jeg har dog ikke nogle konkrete tal på det, fortæller den lollandske planteavler.

rich-media-9
Luftaffjedringen på traktoren betyder, at den i marken er ligeså behagelig, som den er ubehagelig på vejen.

Om Rosenbjerg:

800 hektar planteavl med hvede, vårbyg, raps, sukkerroer, rødsvingel og hvidkløver. Har driftsfælleskab med naboen, hvor Rosenbjerg sår naboens vårafgrøder, mens naboen sår Rosenbjergs sukkerroer.

Rosenbjerg Maskinpark (uddrag)

6 John Deere-traktorer: 8370 RT, 8370R, 8230, 7930, 6150R, 6630, New Holland CR980 mejetærsker, Grimme Maxtron 620 seks rækket selvkørende roeoptager, Pronto DC 6 såmaskine, Horsch Joker 10 med DuoDrill, Väderstad NZA 10 meter forårsharve, Väderstad Cultus 4 meter dybdeharve, Kverneland PB 100 otte furet kærreplov, Kverneland EG100 fem furet liftplov, Amazone UX6200 sprøjte med 36 meter bom, Amazone ZA-TS 4200 gødningsspreder samt diverse vogne og mindre redskaber.