Abonnementsartikel

Der blev høstet alm rajgræs nord for Frederikshavn i det nordjyske i weekenden, og udbyttet ser fornuftigt ud, til trods for tørke.

Hos planteavler Peter Bagge Nielsen blev der i weekenden høstet Alm. Rajgræs på marker nord for Frederikshavn.

- Der er 35 hektar med alm rajsgræs i markplanen, som i alt dækker lidt over 400 hektar, fortæller Christian Birkbak, som i samarbejde med Thomas Houen, står for at høste og fragte frøet fra marken og hjem på det nyetableret frølager.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der blev tærsket 17 hektar, som har været tørkeramt på en let sandjord.

- Det er noget tidligere havbund, så det er ikke så god til at holde på fugten, og det kunne vi tydeligt se, da frøgræsset stadig stod op, og med risiko for at frøene ville begynde at drysse turde vi ikke vente længere. Frøet blev høstet med 21 procent vand og udbyttet ligger på cirka to ton, og dertil kommer der så en frarensning, så måske vi ender på 1,5 ton pr. hektar, hvilket vi er ovenud tilfreds med, fortæller Christian Birkbak, som har sørget for at lægge frøet ind på det nye frølager.

- Sidst i denne uge tror jeg vi kommer til at høste resten, som ser noget bedre ud, så det bliver spændende, hvad udbyttet ligger på der.

rich-media-2
Man vurderer udbyttet til cirka 2 ton pr. hektar inden fra-rensningen, hvilket er tilfredsstillende.

Udnyttelse af gammel svinestald

Det nye frølager hos Peter Bagge Nielsen er dels leveret af Løkkens Maskinfabrik, og dels fra Bygma.

- Vi har fået blæser og al styring til frølageret fra Løkkens Maskinfabrik, mens vi selv har stået for gulvet, som vi har fået special-leveret fra Bygma, fortæller Christian Birkbak. Hele frølageret er lavet i en tidligere svinestald, hvor bunden i forvejen var støbt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-4
Frøgræsset lægges til tørring på det nyetableret frø-lager.

- Det er jo en god udnyttelse af eksisterende bygninger, og indtil videre er vi godt tilfredse med resultatet, fortæller han.

Mens frøarealet i år tæller 35 hektar, så udvides til det kommende sæson, da der er udlagt 60 hektar frøgræs i vårbyg.

- Og vi var faktisk ikke de eneste der høstede her i weekenden. En nabo var også afsted i det alm rajgræs, og det er faktisk en sort magen til vores, som også skal leveres til DSV Frø.

rich-media-5
Løkkens Maskinfabrik har leveret styring og blæser, mens man selv har stået for gulvet.