Abonnementsartikel

Tirsdag indledes to dages plantekongres i Herning

Når to dages plantekongres tirsdag indledes i Herning med Landsplanteavlsmødet, sker det midt under finanskrisen, som kaster lange skygger over alle erhverv.

Der er derfor ingen tvivl om, at økonomien vil spille en stor rolle i beretningerne, ligesom der er lagt op til i en del af kongressens mange foredrag.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Spørgsmålet er bare om planteavlerne kan gå hjem fra mødet med løsninger, som kan bringe deres bedrifter flot igennem krisens pengeknaphed, høje renter, stigende omkostninger og faldende priser.

Der er formentlig ikke udsigt til lempelser i de politiske rammebetingelser for erhvervet. Man skal derfor nok indstille sig på, at jagte alle marginalerne i enhver afkrog af sin bedrift for at maksimere indtægter og minimere omkostninger. Det er formentlig vigtigere end nogensinde.

De fleste af plantekongressens mange foredrag byder da også på faglige indlæg, som kan bidrage til bedre resultater i marken.

Men faglig dygtighed i marken kan i sidste ende sættes over styr ved lempelig omgang med gæld eller formue - ikke mindst i disse tider.

Et enkelt af plantekongressens foredrag handler da også om, hvordan man gør med lån og placering af overskud. Titlen på foredraget er "Finansiering og finanskrise".

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med det omfattende program på plantekongressen og de mange eksperter, som er samlet, er der også lagt op til værdifuld udveksling af viden og erfaring.

Arrangørerne af plantekongressen er Det Jordbrugsvidenskabelige fakultet ved Aarhus Universitet og Dansk Landbrugsrådgivning, landscentret i samarbejde med landsudvalget for Planteproduktion, Specialudvalget for Kartofler og Frøsektionnen i dansk Landbrug.