Abonnementsartikel

Hangrise født uden testikler kan blive løsningen for en kastrationsfri-fremtid.

Verden over kastreres millioner af hangrise, for at undgå den fæle hangriselugt, der kan gøre kødet uspiseligt. I EU diskuteres et totalt forbud mod kastration af smågrise uden bedøvelse.

I Danmark har svineproducenterne frivilligt indført, at alle hangrise skal lokalbedøves før kastration. Andre lande har også indført særordninger, der kan mildne smerten ved kastration. Men bedøvelse er bøvlet, tager tid og belaster velfærden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tyske forskere har nu fundet en metode, der kan løse op for den konflikt svineproducenter står i, når de bliver nødt til at kastrere deres grise, men nødigt vil udfordre dyrevelfærden.

Hangrise uden testikler

Ved hjælp af genredigeringsværktøjet CRISPR har forskerne bremset den mandlige kønsudvikling hos svin.

Det er doktor Björn Petersen og hans kolleger ved Friedrich-Loeffler-Institut, afdeling for bioteknologi i Tyskland, der har slukket et gen (SRY) på svinets Y- kromosom, så den mandlige kønsudvikling hæmmes. På den måde kan udviklingen af kønsorganer undertrykkes, så grisene får en kvindelig fænotype, men stadig har deres mandlige genotype. Grisene udvikler simpelthen ikke testikler.

Metoden er forbudt i Europa

EU's restriktive GMO-lovgivning gør dog, at CRISPR-metoden ikke er godkendt til kommercielt brug i EU. Politisk er man bange for at GMO er risikabelt og unaturligt. En stor del af EU's regulering bygger på forsigtighedsprincippet, modsat USA, hvor GMO har mere frie rammer og reguleres af domstolene. Det er en af de største bremseklodser for et handelssamarbejde mellem EU og USA.

Genredigering har potentiale til løse udfordringer i landbruget

Se også:

Genredigering har potentiale til løse udfordringer i landbruget