Jeg er økolog på tredje år, og må sige: Så hold da op med den klagesang og tal sandt. Med ærlighed kommer man længst, heller ikke økologer kan i længden overleve på løgne.

Som økolog mangler jeg ikke næringsstoffer - selvom jeg ikke bruger et gram af de økologiske næringsstoffer. Jeg bruger konventionel slagtesvinegylle, protamylasse fra konventionel kartoffelavl samt handelsgødning i form af patent kali.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

På min bedrift er der 30 procent bælgplanter, som jeg som økolog "selvfølgelig" får fuld N kvote til, hvilket er total grotesk, da de ikke har behov for N. Derfor får bælgplanterne protamylasse og patent kali. Der er sat 24,68 ton konventionel slagtesvinegylle af pr. ha til mine bælgplanter, som jo i stedet kan anvendes på de andre arealer. På den måde har jeg en masse gylle/N til kornmarkerne samtidig med der er en god eftervirkning efter bælgplanter.

Dispensation

Jeg har fået dispensation til at bruge konventionel N, i form af gylle og protamylasse, da jeg ikke har kunne finde noget økologisk gylle. Så hokuspokus, lyder min markplan på, at der lovligt udbringes 41,66 ton konventionel slagtesvinegylle pr. ha til mit korn samtidig med jeg har gyllen fra bælgplanterne. På den måde er der også mulighed for 4 ha økologiske kartofler, de siger jo ja tak til den resterende gylle fra kornet.

Kunne jeg have fået fat i økologisk gylle, ville jeg have haft endnu mere. Det er et unødvendigt overskud - der jo kunne gå i både grundvand og drænvand.

Efter jeg er blevet øko-bonde, er jeg rystet over, hvad det er muligt at få lov til i økologien: Gylle fra konventionelt landbrug, brug af patent kali, brug af havkompost som er fyldt med plastik og pesticid rester, økgro-gødning, der er produceret af konventionelle døde dyr, som er sprøjtet med penecilin, "Økologisk biogas gylle" med mindst 40 % konventionel gylle, og bl.a. pulp, som kommer fra vores kartoffelmels fabrikker, som kun arbejder med konventionelle kartofler samt protamylasse, også fra konventionel kartoffel produktion. Der kan være mere, jeg i skrivende stund ikke har fået med.

Træt af hetz

Jeg skriver dette, som nok kan komme til at skyde mig selv og mine økologiske kollegaer lidt i foden, fordi jeg er træt af at høre på den hetz der gang på gang overgår vores konventionelle kollegaer, der hjælper os med masse af næringsstoffer og andre ting. Mon forbrugerne ved, hvad de køber?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er de økologiske organisationer, Økologisk Landsforening og L&Fs sektion for økologi, der står bag denne hetz. Det dur ikke - I skulle skamme jer.

Lad os for en gang skyld få en ærlig debat om økologi - og hvordan vi økologer ikke kan undvære den konventionelle landmand. Så tak, at I kommer ud af busken ØL og L&F, så vi kan få en åben og ærlig debat.