Abonnementsartikel

Minkavler i Nordjylland var først under mistanke for covid-19 hos fem hvalpe og blev samtidig udtaget til screening. Testresultatet viste ingen tegn på sygdom.

Onsdag aften åbnede en nordjysk minkavler sin e-boks med spænding for at læse resultatet af Fødevarestyrelsens screening for covid-19. Heldigvis var resultatet negativt. Ingen af bedriftens dyr var smittet med sygdommen. I samme uge for screeningen havde bedriftens egen dyrlæge mistanke om covid-19 hos fem hvalpe, som blev sendt ind til sundhedsmyndighederne.

- I flere dage gik vi med usikkerheden. Alle troede, at hvalpene var ramt af covid-19, men i sidste uge fik vi besked om, at hvalpene i stedet var ramt af hvalpesyge, men det giver sig åbenbart udslag som covid-19, siger den nordjyske minkavler, som ikke ønsker sit navn frem i Maskinbladet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bedriften i Nordjylland ligger cirka 50 kilometer fra de minkfarme som i disse dage oplever, at få deres dyr slået ned på grund af smitte med covid-19.

- Vi åndede lettet op, da det viste sig at være hvalpesyge, men vi kunne heller ikke forstå, hvis vi skulle være ramt af covid-19. Ingen i familien eller medarbejdere har været syge, siger minkavleren.

Ramt af virus

Både i 2016 og 2018 var bedriften i Nordjylland ramt af virus-sygdommen plasmacytose, hvor alle mink på farmen blev slået ned.

- Jeg har selv været i samme situation, som de er lige nu. Jeg har stor medfølelse for de af mine kollegaer, som lige nu er ramt og må slå deres dyr ned. Det er bestemt ikke en sjov situation at stå i, siger minkavleren.

I øjeblikket ser det ud som om Nordjylland er særlig hårdt ramt af covid-19. Derfor tager minkavleren særlige forholdsregler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Regel nummer ét er: der kommer ingen ude fra ind i stalden for tiden. Vi sørger for, at de kun er de daglige medarbejdere, som passer dyrene. Hvis vi oplever at en medarbejder eller en i familien udviser symptomer, så vil vi teste hurtigst muligt og gå i isolation, hvis vi bliver testet positiv, siger han.