Mange svineproducenter venter til landsgennemsnittet kommer i november, før de lægger foderstrategien. Men det er ikke optimalt, da der kan være store udsving, og risikoen for enten over- eller underforsyning med protein er overhængende, skriver VKST i en pressemeddelelse.

Det siger svine- og foderrådgiver i VKST, Kim Kofoed, der derfor lægger vægt på vigtigheden af en kornanalyse lige efter høst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er helt absurd at vente til landsgennemsnittet i november, før du fodrer grisene korrekt. Du blander i blinde indtil da, og risikerer i sidste ende med at få en ringere kødprocent, lavere tilvækst eller dårligere fungerende søer og måske også at bruge for mange penge på råvarer. Og det er dumt, siger Kim Kofoed og opfordrer derfor til, at man får lavet en analyse af sit korn, således fodersammensætningen bliver så optimal som muligt.

En kornanalyse skal planlægges nu

Og det er nu, man skal i gang, hvis det skal gøres optimalt, siger Kim Kofoed:

- Vi skal høste lige om lidt, så det er nu, man skal tage stilling til det og planlægge det, og det er nu, vi har tiden til planlægning, forklarer foderrådgiveren og fortsætter:

- Der skal planlægges, hvor mange analyser, der skal tages af de enkelte partier, og der skal fremsendes materialer og analyserekvisitioner, så det er klart lige efter høst.

Store fordele ved kornanalyse

Ifølge svinerådgiveren er den største fordel ved en kornanalyse, at du opnår det mål, som de fleste svineproducenter ønsker at opnå.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Målet om en bedre produktivitet. For når du kender proteinniveauet i dit korn, kan du blande så optimalt som muligt.

- Med en kornanalyse sikrer du, at du bruger den korrekte mængde protein i foderet, hverken for meget eller for lidt, så vi opnår den bedst mulige produktivitet og dermed også det bedste dækningsbidrag, siger Kim Kofoed og understreger yderligere:

-Med den rette analysestrategi er du også sikker på, at du ikke bruger for mange penge på sojaskrå, og du får dermed udnyttet alle de indkøbte råvarer til ejendommen optimalt. Du blander altså ikke i blinde.

To analyser af hvert parti

Kim Kofoed råder til, at der udtages en håndfuld korn pr. læs og får det samlet i en samleprøve. Lige efter høst sendes der minimum to analyser afsted af hvert parti, hvis man vil fastsætte vand og protein i kornet. Således opnår svineproducenten den mest repræsentative prøve af arealet.

- Jeg kan naturligvis hjælpe, så vi sammen kan planlægge, hvor mange analyser, der skal tages af de enkelte partier, og jeg kan sende materiale og analyserekvisitioner til indsamlingen, siger Kim Kofoed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efterfølgende skal foderblandingen sammensættes, og der skal lægges en foderstrategi og et foderbudget, så der kommer overblik over, hvilke råvarer der skal købes.

- På den måde bliver det sikret, at der bliver brugt de kornarter som er til rådighed, så optimalt som mulig, og så foderstrategien er tilpasset den enkelte produktion. Det er det mest fornuftige og det bedste rent økonomisk og produktionsmæssigt. Så simpelt er det, afslutter Kim Kofoed.