Vi møder Michael Buchtrup uden for kontoret i Hammershøj ved Randers. Her er der ingen store maskiner, men en nydelig administration og en hal, der bugner med reservedele.

Man ser ikke umiddelbart, at den specialiserede virksomhed er 132 år gammel, og da adressen kun er to år gammel, har den da heller ikke så dybe rødder i foretagenets ellers så lange historie.

Artiklen fortsætter efter annoncen

11 minutters kørsel derfra - hos Niels Arne Damsgaard i Fårup - finder vi maskinlageret og værkstedet. Her arbejder i øjeblikket tre mand på at montere skæreborde fra MacDon. Og herfra kan man næsten kigge over på Svallinggaards jorde, hvor det hele begyndte.

Michael Buchtrup er fjerde generation i familievirksomheden, og han kan altså kigge helt tilbage til 1887, hvor hans oldefar H. Th. Buchtrup lagde grundstenen i smedien på Svallinggaard og senere i Randers under navnet Buchtrups Maskinfabrik.

Et verdenspatent

Den unge fabrikant grundlagde virksomheden med opfindsomhed og entrepreneurship. Blandt hans opfindelser er en kombineret læsse- og kreaturvægt, og i 1900 fik han verdenspatent på en kombineret radrenser og roefrømaskine.

Virksomheden voksede med produktion af gængse landbrugsmaskiner, og i 1925 stod farfar Poul Buchtrup klar til at tage over. Han var en dygtig handelsmand og fik blandt andet sat gang i produktionen af materiel til sortering af grus.

Da far Dimitri Poul Buchtrup overtog virksomheden i 1960'erne var der blandt andet selvkørende skårlæggere fra amerikanske Hesston i programmet sammen med firehjulstrukne traktorer fra Same. Og i 1970'erne kom bæltepickup-borde, stripperborde fra Shelbourne Reynolds, rundballepressere fra Vermer og skårlæggere fra Owatonna ind i sortimentet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I 1986 skiftede man leverandør på skårlæggere fra Owatonna til MacDon, som den dag i dag udgør virksomhedens hovedagentur. - Dermed er vi verdens ældste importør af MacDon - og samtidig en af de mindste, indskyder Michael Buchtrup.

Nyt navn

I 1989 blev afdelingen for grusmateriel solgt fra, og Dimitri Poul Buchtrup fortsatte sammen med sin hustru importen og salget af de canadiske skårlæggere og skæreborde sammen med produktprogrammet fra Shelbourne Reynolds. Samtidig blev virksomheden omdøbt til sit nuværende navn: Buchtrup Agro.

Og det er under dette skilt, vi fortsætter den mere fremadrettede samtale med Michael Buchtrup, der har ledet virksomheden siden 2007. Han er uddannet landbrugstekniker og sad forinden overtagelsen i en stilling som eksportchef hos Samson.

Virksomheden har ikke ændret fokus, siden hovedvægten blev lagt på MacDon. Buchtrup Agro henvender sig til store kunder med salg og service af skårlæggere og skæreborde.

I forbindelse med generationsskiftet blev sortimentet dog udviddet, så det i dag også omfatter produkter fra Soucy Track, Schulte og Anderson Group og sidst - men ikke mindst - sneglevogne fra franske Perard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men det var rigtigt af min far at holde fokus på MacDon. Vores kunder har altid været hovedsageligt godser, større gårde og maskinstationer, og udviklingen er jo kun gået i retning af de store enheder - både hvad angår dyrkede arealer og maskinernes størrelse. Mange godser før i tiden havde færre hektar end mange af de største landmænd har i dag, siger Michael Buchtrup.

At der ikke blev veget fra kursen er noget, der kommer virksomheden til gode i dag, og Michael Buchtrup citerer gerne sin far, der i dag er 91 år: "Det er ikke noget problem at sælge noget, der er dyrt, når bare det er godt."

Uanset prisen skal redskaber serviceres og holdes kørende. Gennem 31 år blev alt service og montage udført hos J. Haldrup A/S og senere Midtfjord Agro ApS.

- Da vi flyttede kontor og reservedelslager til Hammershøj var det med henblik på at fortsætte dette samarbejde, men faktisk var vi på grund af den almindelige udvikling begyndt at vokse fra hinanden. Vi var deres største kunde på deres værksted, men som en voksende virksomhed skulle Midtfjord Agro vælge mellem fortsat at satse på os eller koncentrere sig om en bredere og voksende skare af kunder, forklarer Michael Buchtrup.

Som en konsekvens af den fredelige skilsmisse besluttede han sig for at mande op med egne, kvalificerede montører. Men eftersom aktiviteterne omkring service og montage er sæsonbetonede, er der ingen fastansatte montører. De hyres ind, når behovene opstår.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi tager telefonen og rykker ud 24 timer i døgnet, når situationen berettiger til det. Vi lever jo dybest set af at servicere, så maskinerne kan holdes kørende. Og vi står inde for, at de maskiner, vi sælger, kan holdes kørende, siger Michael Buchtrup.

Årets bedste tid

Under høsten kan der være pres på, men for Michael Buchtrup er dette faktisk den bedste tid på året, selv om det kan indebære en del søvnløse nætter.

- Jeg nyder den hektiske aktivitet, hvor der skal udføres alle mulige opgaver, der spænder fra at skaffe mad til at hente reservedele døgnet rundt. I denne periode giver vi alt, hvad vi har i os for at hjælpe kunderne igennem høsten.

Samtidig er det også den mest stressende periode i året, men Michael Buchtrup efterlever et princip, der sikrer ham ro i maven.

- Jeg har altid mindst ét skærebord på lager, og det er aldrig til salg. Det kan godt være revisoren synes, jeg har lidt for mange penge bundet i reservedelslageret, men det giver ro at kunne hjælpe hurtigt, når det brænder på.