Abonnementsartikel

Med 70 hektar hø har Christians Maskinstation haft travlt med klargøring og bjergning af hø, inden regnvejret bryder løs i weekenden.

Med regn i vente i det jyske i weekenden, har der været ekstra travlt med at bjerge sommerens første slæt hø mange steder. Det gælder også hos Christians Maskinstation nær Tønder i det sønderjyske, som hvert år producerer 1.100 wrap-hø baller til primært danske hestefolk, samt 600 til 700 hø-baller til primært eksport til tyske heste-ejere.
- Ud af de 170 hektar planteavl jeg driver, udgør de 70 hektar græsmarker til hø-produktion, fortæller Christian Feddersen, indehaver af Christians Maskinstation, som drives på andet år. De resterende 100 hektar består af 80 hektar korn og 20 hektar majs til biogas.

rich-media-1
Høballerne presses i 1,20 meter i diameter, for at sikre flest mulige baller under transport til Tyskland.

- Det er andet år, at vi producerer og sælger hø fra de 70 hektar, men det er faktisk første år, at jeg er fuld tid med Christians Maskinstation, fortæller han, og forklarer, at han for øjeblikket er taknemlig for hjælp fra familie og kammerater, for at få enderne til at nå sammen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er travlt med vendning, rivning og presning i disse dage, fortæller han, som da også har måtte spænde gyllevognen fra den store T7 HD-traktor, for at lade den hjælpe med vendningen af hø.

rich-media-3
Maskinstationens store T7 HD var spændt fra gyllevognen i dagens anledning.

Det handler om kvalitet

Christian Feddersen fortæller, at én af hemmelighederne ved prima hø-produktion er markerne til formålet:

- Hvis man vil ind på det tyske marked og levere hø til hestefolk, så dur det ikke at lave hø mellem siv og andet tvivlsom græs - det skal gøres ordentligt, og tages lige så seriøst, som mælkeproducenten, der skal avle græs til sine køer, påpeger han.

Derfor laves der også hø på blandt andet en anden års græsmark, som er udlagt med ordentligt såbed og med såmaskine.

Og måske er der noget om snakken hos Christians Maskinstation, som faktisk leverer hø så langt væk, som til Hannover i det tyske.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-5
Christian påpeger, at hø ikke bare kan laves på alle arealer.