Abonnementsartikel

SF kalder landbruget en klimaskurk og vil have naturplan for hele Danmark med 30 procent til natur og forbud mod at udbringe uforarbejdet husdyrgødning

Steen Gade (SF) afløste på plantekongressen miljøminister Troels Lund Poulsen (V) som oplægsholder i en debat med Michael Brockenhuus-Schack om fremtidens landbrug.

Afløsningen skyldes formentlig ikke, at Steen Gade er den bedste repræsentant for miljøministerens synspunkter, men vel nærmere at han er formand for Folketingets Miljøudvalg og havde mulighed for at være til stede.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det kunne på ellers være nærliggende – men næppe fair - at slutte, at han var den politiker, som bedst kunne undværes på Christiansborg netop onsdag eftermiddag, for under et tidligere programpunkt onsdag eftermiddag blev der fortalt, at Troels Lund Poulsens afbud skyldes, at han er optaget af vigtige forhandlinger om regeringsudspillet Grøn Vækst.

- Der er behov for en naturplan i Danmark med 30 procent af arealerne som naturarealer. Vi pusler også med en national arealudlægning af de resterende områder med naturkort, som udpeger landbrugsarealer og grønne korridorer. Og så skal vi have et forbud mod at udbringe uforarbejdet husdyrgødning, sagde Steen Gade til en halvfyldt teatersal.

Forslaget om forbud mod at udbringe husdyrgødning skal efter Steen Gades mening presse en udvikling igennem, hvor separeringsteknologien udvikles og der opbygges et eksportpotentiale.

Steen Gade ser også et stort vækstpotentiale i økologisk landbrug, som han savner omtale af i landbrugets eget udspil til Grøn Vækst. Det han kalder det industrialiserede landbrug kan han godt leve med under en række forudsætninger, indtil det økologiske landbrug vinder mere frem.

Steen Gade benyttede også sin taletid til at udnævne landbruget til at være klimaskurk, men huskede i samme åndedrag, at tage sig selv med, fordi han var fløjet til Jylland og var kommet til Herning i en lejet bil.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Michael Brockenhuus-Schack var ikke overraskende uenig med Steen Gade om mange af forslagene, og at dømme efter kongresdeltagernes spørgsmål var der heller ikke den store opbakning til SF-politikeren blandt planteavlerne i salen.