Mange landmænd bliver netop nu kontaktet af energiselskaber. Selskaberne vil gerne lave optioner på deres arealer for at sætte solcelleanlæg op, skriver Agri Nord i en pressemeddelelse.

Inden landmanden skriver under på noget, bør han få lavet en såkaldt arealscreening, som er en vurdering af jordens egnethed til et solcelleanlæg. Herunder blandt andet om der ligger miljømæssige bindinger.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- En arealscreening er et godt kort at have på hånden, inden man kaster sig ud i et projekt, oplever Andreas Boyschau, som er specialist i planrådgivning i Agri Nord.

Optimerer arealet

I første omgang kan en arealscreening give lodsejeren klarhed omkring, hvordan man bedst muligt kan udnytte arealet i forhold til at opstille solceller.

I et tilfælde fandt Andreas Boyschau for eksempel 25 hektar mere, der med fordel kunne inddrages i projektet. Det gav en langt bedre økonomi i projektet for lodsejeren.

En arealscreening kan også afgøre, om det overhovedet er værd at gå i gang med at forsøge at få opstillet solceller på ens jord, eller om man bør droppe projektet.

Det kan være, hvis arealet har en sådan beliggenhed, at det er umuligt at få tilladelse til at opføre et anlæg på grund af eksempelvis beskyttelseslinjer fra gravhøje eller for stor afstand til nærmeste transformerstation.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vejen til politisk godkendelse

Når der er foretaget en arealscreening er næste skridt, at udarbejde en projektbeskrivelse, som skal danne grundlag for den politiske igangsætningssag i kommunen.

Er der givet et politisk nik til det videre arbejde med projektet, er energiselskaberne også meget mere interesserede i at realisere projektet.

- Vi har erfaret, at kontrakterne lettere bliver lavet, når vi har screenet arealerne, og kommunen samt lokalpolitikkerne har nikket til en projektbeskrivelse, siger Andreas Boyschau.

Større udbytte ved arealscreening

Når lodsejeren ved, hvor egnet hans areal er, og hvilke muligheder der er i det, står han godt i en forhandlingssituation, skriver Agri Nord i pressemeddelelsen.

I de sager, hvor Andreas Boyschau har klædt landmanden på med en arealscreening til en forhandling, er der generelt opnået højere leje- og salgspriser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi oplever lejepriser mellem 13.000 - 19.000 kroner pr. hektar pr. år og købspriser på mellem 160.000 - 285.000 kroner pr. hektar. De højeste priser ser vi typisk ved store projekter over 200 ha. De anlæg, der i øjeblikket planlægges, er på mellem 40 og 500 hektar, fortæller Andreas Boyschau.

Egen projektudvikling

Med en arealscreening i hånden og Agri Nord i ryggen kan landmanden sagtens varetage en stor del af projektudviklingen selv, vurderer Andreas Boyschau.

- Hvis landmanden selv projektudvikler fremfor energiselskabet, får han det største udbytte og fremdriften i projektet sikres, siger han.

I dag er det typisk energiselskabet, der står for den totale projektudvikling af et solcelleanlæg.

- I Agri Nord oplever vi en større interesse for, at landmændene selv ønsker at varetage en del af projektudviklingen for senere at sælge eller udleje placeringen til et energiselskab. Aktuelt rådgiver vi flere jordejere, som følger denne model, siger rådgiveren.