Abonnementsartikel

Knud Jeppesen spørger om det er rimeligt, at kommunerne udleder tonsvis af urenset spildevand ud i havmiljøet, uden konsekvenser, mens et havbrugsfirma i får millionbøde. Han efterlyser handling fra miljøministeren.

Men kommunerne må åbenbart gerne forurene...Sydøstjyllands Politi har nu rejst tiltale mod et havbrugsfirma for forurening af havmiljøet i Horsens fjord i perioden 2013-2018. Danmarks Sportsfiskerforbund har anmeldt sagen, og politiet kræver 190 millioner kroner konfiskeret.

Men når man så ser på, hvad Horsens og Hedensted kommuner selv har udledt af urenset spildevand i samme periode, er det da grotesk, at det aldrig påtales.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge Hedensteds og Horsens' egne tal til Miljøstyrelsen har de to kommuner i samme periode udledt cirka 15 millioner tons urenset spildevand til samme havmiljø. Det svarer til, at 200 lastbiler lukker urenset spildevand ud i vandmiljøet om dagen året rundt. Hver dag. Og det indeholder både kvælstof og fosfor, og især organisk stof (lort, hormon-og medicinrester, tungmetaller). Men når kommuner lukker spildevand ud, "fortyndes det og har ikke den store betydning". Det gælder åbenbart ikke for dambrug.

100 overløbssteder

Og mens havbrugets udledning af næringsstoffer da helt sikkert er direkte i havet, er det fra kommunerne fordelt rundt i de små vandløb og åer - lige der, hvor sportsfiskerne står og fisker. For de fisker vel ikke ude ved havbruget? Hedensted har 37 steder, og Horsens har cirka 80-90 steder. Altså langt over 100 overløbssteder rundt i de to kommuner, hvor der lukkes urenset spildevand ud, når det regner en vis mængde.

Jeg skal ikke på nogen måde forsvare havdambruget, det er op til retssystemet, blot vil jeg gøre opmærksom på den store skævhed, der er i, hvem der udleder næringsstoffer til vandmiljøet. Når det er havbrug og landbrug der er i fokus - ja, så meldes det til politiet, og der er masser af kontrol og bøder og en "vred" miljøminister, som gang på gang skælder ud til medierne og vil indføre endnu flere sanktioner til dem, der "sviner" vores miljø.

Colibakterier i vandmiljøet

Men når kommunerne udleder både næringsstoffer, lort, hormoner, tungmetaller og colibakterier i vores vandmiljø - ja, så "må vi se på det og have bedre målinger og bla, bla, bla" som miljøminister Lea Wermelin har sagt i over et år nu. Der sker ikke en skid. Så selv om al forurening skal meldes til politiet, kan disse overløb ikke meldes, når de er med fuld tilladelse givet af kommunerne selv, med Miljøstyrelsens og sportsfiskernes velsignelse.

Og kommunerne betaler kun afgift af det spildevand, de renser. Alt det, der løber uden om, er gratis. Og forbrugerne har betalt. Hvem skal konfiskere alle de penge, kommunerne har "tjent" på at lukke lort i havet?