Abonnementsartikel

Det er både jyske og sjællandske avlstyre, der er sendt afsted til Ungarn.

En stor lastbil med kreaturanhænger, der var lastet med fire Hereford avlstyre, kørte i sidste uge, torsdag den 4. juni 2020 om formiddagen, fra Ravnstrup Eksportstald ved Viborg, med kurs mod det sydvestlige Ungarn, skriver Herefordforeningen i en pressemeddelelse.

I kreaturanhængeren var der fire Hereford avlstyre i alderen fra 16 til 25 måneder fra fire avlere i Jylland og på Sjælland. Det var fire tyre med spændende afstamninger, flot eksteriør og med imponerende årsvægte på helt op til 764 kg, som Herefordforeningen forventer vil give succes i Ungarn for deres nye ejere, og samtidig gøre god reklame for dansk Hereford.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lastbilen med Hereford tyrene, der havde to chauffører, ankom dagen efter til Ungarn uden problemer og med dyrene i god form.

Køberne af de fire Hereford tyre var to ungarske Hereford avlere, der hver for sig ønskede ny genetik til deres besætninger, hvoraf den ene besætning består af 125 stamborgsførte Hereford køer. De to ungarer havde hver købt to tyre via kontakter til to danske Hereford-avlere.

De fire avlstyre var af de to ungarske købere købt ubeset, da de på grund af corona-udbuddet og lukning af grænserne i Europa ikke selv måtte komme til Danmark og udvælge tyrene. Tyrene blev i stedet udvalgt ud fra stamtavler, avlsværdital, vægte og billeder.

De to ungarske købere har, efter at tyrene var kommet godt frem, og besigtiget, begge meldt tilbage, at de var meget tilfredse med de danske tyre, som de har købt, og de på langt sigt vil komme igen og købe nye avlsdyr, skriver Herefordforeningen i pressemeddelelsen.

De to ungarske Hereford avlere, der begge er topavlere i Ungarn, kan lide kvaliteten af de danske Hereford, som de har modtaget, og forventer, at de kan lære meget om Hereford avl fra de danske avlere, siger Herefordforeningens formand Knud Erichsen, der selv solgte en tyr til Ungarn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Danske Hereford-avlere har ikke tidligere solgt avlsdyr til Ungarn, der er et forholdsvis ukendt og nyt Hereford land for mange Hereford-avlere i Danmark og Europa selvom der under det tidligere kommuniststyre blev importeret cirka 4.000 Hereford avlsdyr fra USA og Canada til de daværende statskollektiver.

Trods corona-udbuddet med lukkede grænser bliver der fortsat eksporteret danske Hereford avlsdyr til top besætninger i Europa. I begyndelsen af maj måned blev der eksporteret otte avlsdyr til Storbritannien, fem dyr til England og tre dyr til Skotland.

Dansk Hereford hører i dag til i toppen af den internationale Hereford-avl. Det har betydet eksport af danske Hereford til flere lande i Europa herunder også til Herefordracens hjemland, England. Det skyldes dygtige og progressive Hereford avlere og en høj sundhedsstatus på dyrene, siger Herefordforeningens formand, Knud Erichsen.

I 2019 blev der fra Danmark eksporteret 400 stykker kødkvægdyr fra 11 kødkvægracer, hvor Herefordracen var største eksportør med 227 dyr.