Abonnementsartikel

Allerede om syv år vil den danske produktion af naturgas være faldet så meget, at vi vil være nødt til at importere naturgas.

Derfor er det oplagt at bruge biogas i naturgasrørene, men det kræver en ændring af vilkårene for en rentabel produktion af biogas i Danmark. Det siger teknisk direktør i Naturgas Midt-Nord, Søren Hylleberg, ifølge Landbrugsraadets magasin Foodculture.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Syv år kan lyde af god tid, men hvis Danmark vil fastholde trygge status, skal vi til at forberede os allerede nu.

- De fleste europæiske lande er afhængige af gasforsyninger fra blandt andet Rusland, og vi ser i disse uger, hvor vanskelig en situation det kan være. Hvis vi skal mindske den risiko, vil øget anvendelse af biogas være oplagt, siger Søren Hylleberg.

Han peger på biogas i naturgasrørene som den åbenlyse løsning på problemet. Men det forudsætter, at der hurtigt etableres rammevilkår for en rentabel produktion af biogas i Danmark, så der kan opbygges en tilstrækkelig stor produktion i tidsrummet frem mod 2016.

Danmark er den eneste stat blandt EU-landene, der i øjeblikket er selvforsynende med både olie og naturgas.

Gert Karkov, formand for Brancheforeningen for Biogas, er ikke i tvivl om, at der er basis for at opbygge en betydelig produktion af biogas baseret på gylle fra de danske landbrug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det samlede biogaspotentiale i Danmark svarer til 20-25 procent af det nuværende danske naturgasforbrug, siger Gert Karkov.

- Biogassen vil kunne bidrage væsentligt til forsyningssikkerheden, mener Gert Karkov.