En god håndfuld berørte jordejere barsler med en stævning af staten for en ifølge dem række af fejlagtige eksproprieringer. I det mest dramatiske scenarie bliver man nødt til at annullere projektet Baltic Pipe.

Det er et af de største grave-arbejder i nyere tid herhjemme. Nedgravningen af Baltic Pipe, som kommer fra Norge, går i land ved Esbjerg, krydser Jylland, Fyn og Sjælland for så at fortsætte mod Polen under Østersøen.

Men selv om man flere steder er godt i gang med at grave den megen jord bort, og skal til at nedlægge og sammensvejse røret på godt en meter i diameter, kan arbejdet risikere at blive en saga blot. Tre landmænd har nemlig besluttet sig for at stævne staten for ulovlig ekspropriation og de støttes ifølge primus motor Anker Bruhn af 75 berørte lodsejere. Det skriver DR.

Det er Energinet, som i Danmark er ansvarlig for Baltic Pipe. Og her giver en kommende retssag ikke hovedbrud hos projektleder Søren Juul Larsen. Han fortæller til DR, at lovligheden er vurderet hos flere myndigheder og ministerier.

Ledningen skal føres gennem i alt 13 danske kommuner, og den samlede pris vurderes til at blive 12 og 16 milliarder kroner. Polen betaler halvdelen. Gravearbejdet er begyndt flere steder, og rykker retssagen ikke ved projektet, ventes det at stå færdigt i 2022.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce