Abonnementsartikel

Bush brugte sine sidste dage på kontoret til at eskalere en igangværende handelsdisput mellem EU og USA.

Den afgående amerikanske præsident satte i sidste uge 100 procent straftold på en række europæiske produkter fra kildevand til trøfler over skinke og chokolade, fordi EU ikke vil tillade import af hormonbehandlet oksekød fra de amerikanske landmænd.

I tilfældet med fransk Rocquefort-ost er straftolden sat til 300 procent i et forsøg på helt ”at lukke ned for handlen,” som en repræsentant for regeringen beskrev det.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

EU-landene har ignoreret afgørelser fra verdenshandelsorganisationen WTO, der underkender blokaden af hormonbøfferne, som man fra europæisk side frygter, kan være skadelige for mennesker at spise.

Kun Storbritannien tillader importen, og derfor er der heller ingen britiske produkter på den sorte liste.

Brugen af straftold som gengæld er ikke ny, men amerikanerne benytter sig af en såkaldt karrusel-ordning, hvor de bytter ud i varesortimentet, så løg og Dijon-sennep nu slipper fri, mens pærer og pølser kommer på.

Ulovlige samktioner

EU-Kommissionen har besvaret amerikanernes straftold med selv at hive amerikanerne for WTO-myndighederne for det, som handelskommissær Catherine Ashton beskriver som ”ulovlige” sanktioner.

Og for at cementere de dårlige forbindelser over Atlanten åbnede amerikanerne en sag ved WTO mod EU, fordi de europæiske landbrugsministre i december måned endegyldigt vendte tommelfingeren nedad for et ønske fra USA om, at EU åbner for import af kyllingekød vasket i en mild kloropløsning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En praksis, som fødevareminister Eva Kjer Hansen ved mødet karakteriserede som ”ulækker”.

Amerikanerne utilfedse

Det europæiske fødevaresikkerhedsagentur, EFSA, har erklæret klorbehandlingen for ufarlig, og derfor var de amerikanske myndigheder alt andet end tilfredse med ministrenes dom.

- EU’s egne videnskabsfolk har gentagne gange fundet, at disse behandlinger ikke bare er sikre, men effektive. Vi har prøvet at behandle dette emne gennem dialog med EU i mere end 11 år, og hverken EU-Kommissionen eller EU-medlemslandene er kommet med nogen legitim, videnskabeligt baseret grund til fortsat at blokere for vores fjerkræ, sagde Susan Schwab, der er Bush-regeringens handelsansvarlige i Bruxelles.

- Vi ser frem til at samarbejde med den nye regering om det her, lød handelskommissær Ashtons afskedsreplik til den afgående Bush-regering.

Den nye amerikanske præsident får heller ikke lov til at glemme konflikten lige med det samme.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge Associated Press er en to kilo stor Rocquefort-ost på vej til Barack Obama i Det Hvide Hus med hilsen fra den franske region Midi-Pyrenées.