Abonnementsartikel

Minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling, Mogens Jensen besøgte Anders Rahbek for at se på præcisionslandbrug

Fødevareminister Mogens Jensen var begejstret efter at have besøgt præcisionslandbruget hos Anders Rahbek ved Hammerum i det midtjyske.

- Det her er vejen, sagde ministeren efter at have været på en guidet rundtur i maskinhuset og på marken, med Anders Rahbek og markmand Søren Vestergaard. Med var også to rådgivere fra Sagro, Jens Peder Pedersen og Niels Holmgaard, der redegjorde for de erfaringer, der til nu er høstet af pilotprojekt omkring præcisions-landbrug. Ministeren blev også gjort klogere på den viden, som et Sagro-forsøg til nu har vist omkring efterafgrøder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Anders Rahbek overtog sammen med sin hustru, Birgit gården i 1988. Her var 46 hektar og en konventionel svineproduktion. For to år siden besluttede han at ændre produktionen af svin, så den kom med i en hjerte-mærkning med fokus på plads, aktivitet og grise med krølle på halen - de såkaldte Antonius-grise. Samtidig drives nu 480 hektar planteavl med hovedvægt på korn.

Anders Rahbek opfordrede ministeren til at se på, hvordan præcisionslandbrug kunne erstatte upræcise regelstyrede reguleringer.

Opbygger erfaringen

Inden for de sidste år, har Frølund Agro arbejdet på at skabe vækst ved at optimere driften. Det er ikke mindst de teknologiske muligheder for at gøde og sprøjte optimalt og præcist, som Frølund Agro kastede sig over.

- Vi havde grejet, men vi manglede værktøjerne til at bruge dem, siger Anders Rahbek.  For to år siden opfordrede planterådgiver Jens Pedersen fra Sagro Frølund Agro til at gå med i et pilotprojekt omkring præcisionsjordbrug, hvor det netop handlede om at udnytte de teknologiske muligheder bedre.

Men selv om det handler meget om GPS, satellitter og computere i traktorerne, så er det i høj grad stadig den gode faglighed i at tolke de mange informationer, der er afgørende for at få succes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Som landmand er det sjovere, hvis vi har fagligheden med, sagde Anders Rahbek.

rich-media-3
Landmand Anders Rahbek illustrerer effekten af at gøde og sprøjte mere præcist for fødevareminister Mogens Jensen. Det er blandt andet planterådgiver i SAGRO Jens Peder Pedersen, der har været med til at få gården med i et pilotprojekt omkring præcisionslandbrug.

Bedre for alle

Mogens Jensen glæder sig til at se resultaterne fra pilotprojektet, og han glædede sig allerede over at se, hvordan Frølund Agro kunne dokumentere udbyttet på mejetærskeren. Her kan man på udbyttemåleren tydeligt se, hvor på marken, der er behov for gødning eller planteværn. Ved at tilpasse forbruget herefter opnås bedre resultater i marken, bedre økonomi for landmanden og mindre belastning af miljøet.

Mogens Jensen noterede sig, at jo mere målrettet man kan anvende gødning og planteværn, jo mindre behøver landbruget at blive reguleret ud fra ensartede beregninger.

Landmand Anders Rahbek, fødevareminister Mogens Jensen, planterådgiver Jens Peder Pedersen og markmand hos Frølund Agro, Søren Vestergaard ser på maskiner og teknologi, der kan bruges til mere præcis gødning og sprøjtning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Og skal der investeres, er tilbagebetalingstiden kort, sagde Jens Peder Pedersen.

rich-media-5
Anders Rahbek opfordrede ministeren til at se på, hvordan præcisionslandbrug kunne erstatte upræcise regelstyrede reguleringer.