Abonnementsartikel

Husdyr fra landbrugssektoren er sammen med olie de to råvarer, der kommer til at lide mest under corona-krisen, mener analytiker fra Goldman Sachs.

Kigger man ind i 2021 og længere frem endnu, ser det ikke lyst ud for en række råvarer på verdensmarkedet. Værst ser det ud for olien, men faktisk ser det lige så slemt ud for en anden råvare, nemlig husdyrene - navnlig kvæg og svin fra landbrugssektoren.

Det mener Jeff Currie, som er ledende råvare-analytiker hos det amerikanske investeringsselskab Goldman Sachs. Han hæfter sig ved, at der i de seneste uger og måneder er indført fødevarerestriktioner i 187 lande og regioner i forsøg på at forsinke spredningen af corona-smitten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forsyningskæden er brudt

- Lige som med olien er det et forsyningskæden, der er blevet brudt, og det vil komme til at tage et godt stykke tid at komme tilbage til normalen, siger Jeff Currie i et interview til nyhedsmediet CNBC.

Lukning af skoler, forbud mod offentlige forsamlinger og påbud om at holde afstand har ført til en nedfrysning af de sektorer, som aftager landbrugets produkter. Landmænd har måttet destruere grøntsager og frugt, og overskydende mælk er blevet hældt i kloakken. Lukning af hoteller og restauranter har ført til et sammenbrud af servicesektoren.

Den amerikanske kødindustri er ramt, og flere virksomheder har måttet lukke. Der er stigende bekymring for, om industrien fremover vil kunne imødekomme efterspørgslen efter okse-, svine- og kyllingekød.

CNBC henviser til udtalelser fra analytikere i Bank of America, der i slutningen af april sagde, at de amerikanske kvæg- og svineproducenter sandsynligvis vil komme til at lide enorme økonomiske tab som følge af pandemien.

Forarbejdnings-industrien kommer også til at lide store tab med svinekøds-sektoren som den, det kommer til at gå hårdest ud over.