Flere af ordførerne fra de politiske partier var i dag ikke tilfredse med de svar som miljøminister Lea Wermelin gav omkring erstatningerne for arealer afgivet til naturbeskyttelsesområder. Flere var også kritiske i forhold til øget biodiversiteten af forslaget.

Erling Bonnesen miljø- og fødevareordfører for Venstre kalder forslaget om udtagelse af § 3-områderne for tyveri ved højlys dag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi mangler stadig svar på mange af de spørgsmål, vi har stillet i dag. Vi ønsker at genoptage samrådet eller have et nyt samråd, hvor vi kan stille flere spørgsmål og få svar, sagde Erling Bonnesen på dagens samråd. 

- Ministeren henviser til, at der er mange landmænd, der ikke bliver særlig hårdt ramt. Det er simpelthen ikke rigtigt. Vi mangler svar på, hvem skal have erstatning? Hvem skal eksproprieres?, sagde Erling Bonnesen lige før samrådet sluttede i eftermiddag.

Hos L&F har de også fulgt samrådet i dag. Anders Panum, viceområdedirektør i L&F fulgte samrådet.

- Vi synes, det er trist at Lea Wermelin synes så stålsat og ubøjelig til at ændre noget som helst i lovforslaget. Hel grundlæggende er vi stærk kritiske overfor at tage jordværdier fra landmændene, siger Anders Panum. 

Miljøminister Lea Wermelin forsøgte at svare på alle spørgsmålene fra både Venstre, De Konservativ, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, men ordførerne var ikke tilfredse med svarene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er uenige, det er fint nok. Det er tydeligt, at blandt andet Venstre ikke kan bakke op om forslaget. Naturen har desperat brug for en hjælpende hånd, dette er et af de værktøjer, vi har i værktøjskassen, sagde Lea Wermelin som afsluttende bemærkning under samrådet.

Naturbeskyttelsesområdet der dækker § 3 er på størrelse med Mors. 7.000 ud af de 9.000 berørte bedrifter har under fem hektar, der bliver berørt af forbuddet mod at sprøjte og gødske, fremhævede Lea Wermelin.

Miljø- og Fødevareministeriet har regnet på tallene og er nået frem til, at lovforslaget vil berøre cirka 37.000 hektar, og den samlede omkostning for landbruget vil koste op til 40 millioner kroner årligt. Heraf er op til 19 millioner kroner en følge af lavere udbytte, 12 millioner kroner en følge af mistet harmoniareal og ni millioner kroner en følge af mistet kvælstofkvote. 

Flere politikere stillede sig kritiske overfor beløbet på 40 millioner kroner årligt i driftstab.