Abonnementsartikel

Store europæiske mælkepulverdemonstrationer med en appel til Europa- Kommissionen: Lad os gennemføre et volumenreduktionsprogram sammen.

Mælkeproducenter kræver fælles ansvar i sektoren. Derfor er der blevet søsat en mælkepulverdemonstration over hele Europa, og ifølge Erwin Schöpges, belgisk mælkeproducent og formand for European Milk Board (EMB), sender de mange demonstrationer et vigtigt signal til de politiske beslutningstagere:

- Skummetmælkspulver er nu blevet et EU-dækkende symbol på de misforståede kriseforanstaltninger, som EU har gennemført i mejerisektoren. Disse foranstaltninger skal gå i en anden retning, hvis de skal have nogen reel virkning på at modvirke krisen, fortæller Erwin Schöpges.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Bjerg af mælkepulver i Berlin.

Efterspørgsel brudt sammen

Coronavirus-pandemien har fået efterspørgslen efter mejeriprodukter til at bryde sammen. Som EMB's medlem af forretningsudvalget Roberto Cavaliere rapporter fra Italien, har nedlukningen af skoler, børnehaver og offentlige institutioner, kombineret med den næsten fuldstændige stilstand i hotel- og restaurationsbranchen ført til en drastisk reduktion i afsætningen af mejeriprodukter.

- Vi producerer i øjeblikket alt for meget mælk, og denne mængde skal reduceres på EU-plan. Vi mælkeproducenter er klar til at påtage os vores del af ansvaret og deltage i en volumenreduktion, der koordineres af Europa-Kommissionen, siger Cavaliere.

Men det er ikke det, EU foreslår. Boris Gondouin, som er mælkeproducent i Frankrig og medlem af EMB's bestyrelse, er med rette ked af - som så mange andre europæiske mælkeproducenter - at Kommissionen har besluttet at yde støtte til privat oplagring.

- Denne støtte gør absolut intet for at ændre den vanskelige situation, som mælkeproducenter er havnet i på grund af Corona-pandemien. Producenternes priser på mælk er faldende. Men de 30 millioner euro, som EU foreløbig har afsat til støtte for privat oplagring, vil gå til den private industri. Foranstaltning blev truffet for forarbejdningsindustrien, ikke for landbrugerne, udtaler Boris Gondouin fra Frankrig.

rich-media-3
Fra Luxembourg.

Johannes Pfaller, mælkeproducent i Tyskland og medlem af EMB's bestyrelse tilføjer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er fuldstændig absurd at spilde ressourcer for at lave produkter, som der ikke er efterspørgsel efter, blot for at lægge dem på lager ved hjælp af tilskud.

Som den danske mælkeproducent og medlem af EMB's bestyrelse, Kjartan Poulsen understreger, er det ikke første gang, at EU vælger det forkerte krisestyringsinstrument:

- Mælkeproducenter fra EMB og andre foreninger fremhævede spørgsmålet om massive lagre, der blev oplagret tilbage i 2017 ved en stor mælkepulver-demonstration i Bruxelles. Vores indtrængende appel til EU er stadig at stoppe med at bruge støtte på interventionslagring og privat oplagring og i stedet for begynde at arbejde sammen med mælkeproducenterne, så vi sammen kan gennemføre et volumenreduktionsprogram, siger Kjartan Poulsen.

Den politiske demonstration med mælkepulver i hele Europa vil ikke være de sidste af sin art. Mange tyske producenter har allerede annonceret yderligere demonstrationers i de kommende dage.