Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets: Det brasilianske økonomiministerium kunne i går præsentere tal for landets eksport af sojabønner i april 2020, og der var tale om intet mindre end en ny rekord. Den store sojaeksportør sendte i april måned sojabønner ud af landet, primært til Kina, i et hidtil uset tempo. 16,3 millioner tons sojabønner blev der eksporteret i løbet af måneden, og den store eksport kan langt hen ad vejen tilskrives at den brasilianske valuta er faldet i værdi mod dollaren. Intet mindre end 25 procent er den faldet bare i år, og med udsigt til endnu en rekordstor høst i den sæson vi netop er trådt ind i, så har producenterne ikke været tilbageholdende med at sælge ud af deres lagre.

Eksporten til Kina i perioden januar til april er steget med godt 28 procent, hvor kineserne har øget deres import betragteligt i kølvandet på udbruddet af coronavirus. En sådan stigning kan nok give panderynker hos de amerikanske eksportører, som i den grad har set frem til en øget kinesisk interesse, men i takt med at den brasilianske valuta falder, så bliver varerne blot mere attraktive for udenlandske købere. Den amerikanske avis, Washington Post, skriver dog om, at der går rygter om, at man er villig til at stoppe den kritiske retorik som eskalerede hen over weekenden, imod at kineserne begynder at leve op til deres forpligtelser i henhold til fase 1 aftalen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Opdaterede forventninger

Buenos Aires Grain Exchange kom i går med opdaterede forventninger til landets hvedeproduktion i sæsonen 2020/21, og der forventes her en massiv fremgang i produktionen på intet mindre end tolv procent. En sådan stigning vil betyde at landet vil opnå en rekordstor produktion, som forventes at lande i størrelsesordenen 21 millioner tons. Dette vil samtidig medføre en stigning i forventningerne til eksporten på 1 million tons. Meldingerne falder i god tråd med de seneste udmeldinger fra USDA, og alt andet lige, så betyder det lidt for de globale forsyninger når en af verdens største eksportører af hvede forventer så stor en stigning i hvedeproduktionen. Det positive momentum som råolien fandt i løbet af eftermiddagen mandag, blev i går fulgt med endnu en dag med pæne stigninger i både WTI og Brent.