Det danske marked for traktortrukne stenopsamlere har indtil nu været begrænset til modellerne Kongskilde Stonebear 2 og finske Elho Scorpio 550. Men nu er der kommet en tredje spiller på banen.

Den hedder Kivi-Pekka og fremstilles af den finske producent Peltuote. Den importeres af Holmsland Maskinforretning, som foreløbig har fået en enkelt 5-meters maskine hjem til afdelingen i Ringkøbing. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Valserne trækkes af PTO'en via remme, mens blandt andet vippefunktionen til rive-armene og tipfunktionen til stenkassen styres af hydraulikken. Sluget har en god bredde på 110 cm, og maskinen kan tippe af i en højde på 290 cm.

Finsk speciale

Stenopsamlere er en af Peltuotes specialer sammen med disc-harver, gyllevogne, gyllepumper og fræsere. Den første Kivi-Pekka blev fremstillet i 1997, og i dag sælges den i 43 lande.

rich-media-2
Sluget har en bredde på 110 cm. Pressefoto.

Fabrikken ligger i Rantasalmi, som er et af de mest stenrige områder af Finland. Hovedparten af markernes stenmateriale er granitstykker, hvilket ifølge fabrikken udsætter materiellet for store belastninger.

Den mindste udgave kan trækkes af traktorer fra 70 hk, mens de større kræver mindst 80 hk. Traktorens hydrauliske kapacitet skal være minimum 20 l/m. Arbejdsbredderne er 4, 5, 6 eller 7 meter, og transportbredden er 280 cm. Arbejdshastigheden er mellem 1 og 6 km/t.

Jorden sies fra i tre trin. Trin 1 sker gennem et sold lige under sluget. Trin 2 sker gennem soldet i bunden af stenkassen, og i trin 3 sies jord fra gennem et tredje sold i toppen af kassen, når der tippes af.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sten på op til 50 cm

Standardudgaverne af Kivi-Pekka klarer - afhængig af soldet - sten i størrelser fra 25 mm til 350 mm. Udgaver med ekstra kraftig rotor og såkaldt "Flex Drum" kan klare sten på op til 500 mm. Her hjælpes de største sten ind i stenkassen via en særlig anordning, der løfter rotoren ekstra 15 cm.

rich-media-4
Kivi-Pekka kan tippe af i en højde på 290 cm. Pressefoto.

Stenkassen varierer alt efter udgave fra 1,5 til 3 kubikmeter. Den letteste udgave vejer 4 ton og den tungeste godt 6,5 ton.

Udover i landbruget kan stensamleren bruges af virksomheder, der anlægger golfbaner og fremstiller rullegræs. Desuden kan den fjerne stubbe og rødder hos for eksempel juletræsproducenter, når arealer skal forberedes til nye beplantninger.

Arne Nielsen, der ejer Holmsland Maskinforretning oplyser, at den hjemtagne maskine er en standardudgave på 5 meter. De danske priser er endnu under udarbejdelse.