Driftsleder Thomas Madsen hos HSH Agro er meget bevidst om, at arbejdet med præcisionslandbrug er noget, man som landmand sætter sig som et mål om at bruge aktivt.

- GPS er kommet for at blive, det er alle vist enige om. Vi er i fuld gang med at opmåle alle vores marker med GPS. Men man skal kravle, før man kan gå. Vi installerede vores første GPS på en sprøjte i januar sidste år, som en slags prøve. Nu har vi investeret i fem nye anlæg, for at tage næste step, fortæller Thomas Madsen, driftsleder hos HSH Agro, der driver 1300 hektar ved Hadsund.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vores produkter er farveblinde. De passer på alle mærker.

Anders Stefansen, AG Precision.

De fem AG Leader anlæg er placeret rundt omkring på bedriftens mange maskiner og kan flyttes rundt alt efter behov.

- Alle systemerne kan tale sammen og er meget simple at bruge. Det er en kæmpe fordel for os, at vi kan rykke rundt uden at være afhængig af mærke, vi kan uden problemer flytte rundt fra mejetærsker til sprøjte, til gødningsspreder og så videre, fortæller driftslederen.

I vinterhalvåret kan samme GPS-system flyttes til ATV'eren og bruges, når markerne skal måles op.

- Vi kan virkelig mærke, at vi mindsker spildtid, lige så snart vi kører ind på marken, uanset køretøj, så ved vi præcis, hvor vi skal køre, og hvilke arbejdsopgave vi skal udføre med og for eksempel kører sektionskort på gødningssprederen, såmaskinen og sprøjten, siger driftslederen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Næste step hos HSH Agro er at bruge graduering ud fra udsædsmængde og gødningsprodukter.

- Vi bygger på hele tiden. Det er vigtigt at have en bevidsthed om, hvad man gør i marken, siger Thomas Madsen.

rich-media-3
Skærmen viser brugerflade til sprøjte. Pressefoto.

Tæt samarbejde

HSH Agro har valgt at samarbejde og indkøbe sit digitale udstyr hos AG Precision, der importerer og forhandler AG Leader software og hardware i Danmark og Sverige.

- Deres fokus er på udvikling af GPS-udstyr. Når jeg vælger at investere gennem AG Precision er det fordi, de er knivskarpe på området.

HSH Agro har investeret i en AG Leader InCommand 1200 skærm på Horsch-sprøjten, der styrer sprøjtens væskedels dosering, sektionerne og foragerkontrol. AG Leader-systemet tager sig også af autostyringen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På bedriftens to mejetærskere tager AG Leader-systemet sig af udbyttemåling og autostyring, så udbyttekortene forbindes automatisk mellem de to maskiner og lægges op i AgFinti-live, som er en skyløsning til trådløst overførsel af data mellem køretøj og kontor. Autostyringen sørger for, at maskinerne kører i de faste kørespor og dermed laver mindst mulige trykskader i marken.

På traktorerne køres autostyring og hele ISObus-delen i AG Leader InCommand 1200 skærmene.

- Fordelene er, at man på den måde kan styre maskinernes dosering, sektioner og foragerkontrol fra en skærm, fortæller Anders Stefansen, direktør i AG Precision, ved Tjele i Midtjylland, der har levet udstyret til HSH Agro.

Anders Stefansen fremhæver, at netop deres system er mærkeuafhængig og dermed farveblind, som han udtrykker det.

- Vi oplever stor interesse lige nu, netop fordi vores systemer er en total digital løsning fra det meget avancerede til det helt simple. Systemet binder hele processen sammen fra det administrative og planlægningen på kontoret til den praktiske udførsel i marken og igen tilbage på kontoret, hvor man kan analysere de indsamlede data med henblik på næste års tildeling og planlægning, siger Anders Stefansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med præcisionslandbrug skaber den enkelte bedrift overblik og sparer tid.

- Med vores system er alle tiltag målbare, så man ikke bare gøre, som man plejer, og krydser fingre for at det virker, siger han.

rich-media-6
Foto fra computeren viser flådestyring og hvilke typer arbejdopgaver de udfører. Pressefoto.
rich-media-7
Driftsleder hos HSG Agro ved Hadsund, Thomas Madsen, glæder sig til at få fuld udbytte af det nye digitale udstyr. Privatfoto.

Første sæson

I år bliver første sæson med det nye udstyr.

- Præcisionslandbrug er blevet meget moderne, men man skal ville det, sætte sig ind i det og bruge data til noget, ellers har det ingen effekt.

- For os er det vigtigt, at systemet er strømlinet, og at der er en rød tråd, så vi virkelig kan udnytte mulighederne i de indsamlede data, siger Thomas Madsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

HSH Agro bliver drevet som et driftsselskab mellem de tre ejere: Manon Kirsten von Luttichau Blou, Morten Schnack og Jesper Nielsen.