Abonnementsartikel

Olien er stadig i fokus, og de helt ekstraordinært store fald i starten af ugen er erstattet af stigninger.

Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets: Olien er stadig i fokus, og de helt ekstraordinært store fald vi oplevede i starten af ugen, hvor vi for første gang i historien oplevede en negativ oliepris på den amerikanske WTI olie, blev i løbet af dagen i går erstattet af pæne stigninger. Den europæiske råolie, Brent, steg med intet mindre end 30 procent fra bunden i går, og fortsætter de positive tendenser her til morgen.

Et tweet fra Trump skabte frygt for endnu en eskalering af konflikten i Mellemøsten, og kombineret med en rekordlav oliepris, og en lagertal rapport fra USA, som ikke kom med store ubehagelige overraskelser, så var det helt klart blandt driverne, der fik en del af markedsdeltagerne til at lukke deres short positioner, og sende olieprisen op.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I forbindelse med gårsdagens rapport på de amerikanske lagertal kom der også tal for produktionen af ethanol, og her var faldet mindre end analytikerne havde forventet på forhånd. Det var positivt nyt for den amerikanske majs, som fortsatte det positive momentum med en stigning på godt to procent.

Siden tirsdag eftermiddag er den mest aktivt handlede kontrakt på amerikansk majs steget med godt fem procent, og har nu reduceret det samlede fald i år fra 23 til 18%. Udover en vending i stemning på olien og den positive overraskelse i forbindelse med ethanol produktionen, så har de sidste dages stigninger i høj grad været drevet af short covering. Det bør også nævnes, at i modsætning til den amerikanske majs, så handler den kinesiske majs omkring de højeste niveauer nogensinde, og det kan give anledning til fornyet interesse for amerikanske varer.

Sojabønnerne fortsatte i går med at stige for tredje dag i træk efter, at tendensen har været faldende den seneste måned. Udover at markederne generelt oplevede et positiv stemningsskift i går, så var det meddelelsen om et salg af amerikanske sojabønner til kinesiske købere som var med til at understøtte prisen i går. Landbrugsministeriet kunne meddele om et salg på 198.000 tons, og salget skaber håb for at der venter flere salg ude i fremtiden.

Den positive stemning i markederne giver også lidt medvind til palmeolien, som stiger med godt en procent her til morgen. For palmeoliens vedkommende har faldet også været koncentreret om de korte terminer ud til et år, mens de længere terminer har været nogenlunde stabile. Noget tyder således på, at det er de kortsigtede ubalancer som præger markedet, og i mindre grad de længere tendenser.