Abonnementsartikel

Peter Bohsen Jensen, bestyrelsesmedlem i BL, pointerer her, hvorfor han mener, at en anden debattør ved navn Jette Rosenkvist, tager fejl omkring landbruget.

En sønderjyde ved navn Jette Rosenkvist langer i en række aviser ud efter dansk landbrug, der ifølge hendes indlæg skulle være skyld i stort set alle verdens ulykker. Især er det - må vi forstå - miljøet og den manglende (!) eksport, der er problemet?

Jeg ved ikke, hvilken planet Jette Rosenkvist bor på. Det kommer i hvert fald bag på mig, at man kan have et så negativt indtryk af landbruget som bosat i en landsdel, hvor landbrugserhvervet har så åbenlyse positive effekter på bl.a. beskæftigelsen i landdistrikterne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er værd at understrege:

At den danske fødevaresektor sidste år eksporterede for mere end 170 milliarder kr. Eller 170 tusind millioner, om man vil. Hvilket igen-igen er en stigning.

At den internationale efterspørgsel på kød stiger kraftigt, og at det er tudetosset ikke at opfylde dét behov herhjemme - fremfor at man gør det i lande med et meget større miljø- og klimaaftryk.

At de danske landmænd under den nuværende (delvise) nedlukning af samfundet har knoklet for at opretholde en stor, hjemlig produktion af både sunde, sikre og velsmagende fødevarer. Om ikke andet burde krisen da have vist os alle sammen nødvendigheden af et stort og stærkt landbrugserhverv i Danmark.

Men faktisk er vi i dansk landbrug også langt udenfor vores landegrænser berømte for vores fødevaresikkerhed samt miljø- og klimavenlighed. Derfor vil det både af hensyn til fødevareforsyning, eksport, miljø og klima være alt andet end begavet at flytte landbrugsproduktion ud af landet.