USA: Man er ikke i tvivl om, at man er kommet til en ægte country-by, når man nærmere sig grænsebyen Breckenridge mellem staterne Minnesota og North Dakota i det centrale USA.

De store åbne vidder med totalt firkantede marker og lange flade lige landevejsstrækninger afløses af tårnhøje kornsiloer, som ligger side om side med jernbane, maskinforretninger og ikke mindst en meget stor sukkerfabrik, hvor lastbiler med sukkerroer kommer kørende i en lind strøm. Mange af lastbilerne køres op på skinner, som sidetipper dem - jo, det er ægte amerikanske forhold.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce
rich-media-2
Den nye service-truck er netop klar til tjeneste, da Maskinbladet besøgte farmen i slutningen af kornhøsten i 2019. Foto: Morten Damsgaard.

Det bliver heller ikke mindre amerikansk, når man kører ud af hovedvejen 210 mod Fergus Falls. De første tre farme, man kommer forbi, har alle det til fælles, at ejerne hedder Yaggie til efternavn. De tre ejere er fætre og er i det daglige kendt som "Dansker-gårdene", da der her både arbejder danskere, som har slået sig ned i USA, men der kommer også en stor portion dansk arbejdskraft fra Danmark og hjælper i sæsonen med enten såningen, høsten og roeoptagningen i efteråret.

Den største bedrift ejes af Jeff Yaggie, som driver 28.000 acres svarende til 11.200 hektar fordelt på to bedrifter.

Bedriften råder blandt andet over 10 mejetærskere til at varetage høsten af hvede, majs og soja fra de mange hektar, hvor også roer udgør en betydelig del på bedriften ved Breckenridge.

rich-media-3
Man prøver så vidt muligt at klare alt service af farmens maskiner på eget værksted. Her er det de mange lastbiler, som får et tjek. Foto: Jeff Yaggie.

- Den anden bedrift er placeret 140 miles herfra, men til trods for det, så udnytter vi nogle af maskinerne begge steder, fortæller Jeff Yaggie, som er anden generation på bedriften. Faderen, Donald Leo Yaggie er i sin forholdsvis høje alder af 80 år stadig aktiv på bedriften - og især i høsten, hvor han traditionen tro sidder på den ene ud af de ti mejetærskere.

rich-media-4
Farmen dyrker 28.000 arcers jord fordelt på to farme med 140 miles i mellem. Det kræver 10 mejetærskere, og her ses et udvalg på værkstedet på hovedfarmen. Foto: Morten Damsgaard.
rich-media-5
At klare store dele af serviceringen selv på farmen har to gevinster. Dels lærer folkene en masse om maskinerne, og dels holdes de i gang hen over vinteren. Foto: Jeff Yaggie.

Service hele året

I modsætning til mange andre amerikanske bedrifter, så er der på Jeffs farm en ret stor fokus på servicering af farmens maskiner. Eksempelvis har man netop ved Maskinbladets besøg gjort en helt ny service-truck klar til servicering af eksempelvis mejetærskere i marken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har to af disse servicetrucks, hvor der både er dieselolie, fedt, luft, skærebrændere, svejsere, generator samt en kran, så vi kan løfte eventuelle reservedele af og på bilen, fortæller Jeff Yaggie, mens han går rundt om Kenworth Truck'en som holder i det forholdsvis nye værksted på bedriften.

- Vi har cirka 1.500 kvadratmeter værksted, hvor vi i løbet af vinteren udnytter pladsen til selv at klare servicen på vores maskiner.

Ved både at have en fuld udstyret servicebil, samt gode forhold til servicering af maskiner om vinteren, så er man selvsagt ret godt selvhjulpet hos Jeff Yaggie.

Holder på mandskabet

Jeff Yaggie nævner blandt andet den ret markante fordel ved at kan holde mandskabet beskæftiget året rundt:

- Ikke nok med, at mandskabet kommer til at kende maskinerne bedre, det er også en ret stor fordel, at jeg kan holde så mange folk som muligt i gang året rundt, fortæller den amerikanske landmand, som dog har en del sæsonarbejdere:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er blot fem mand fast og yderligere fem, når sæsonen for såning går ind, og endelig i høst af kornafgrøder og roer-optagningen er vi 20 mand, da der også skal holdes gang i nogle lastbiler.

rich-media-8
Don & Jeffe Yaggie driver 28.000 arceres fordelt på to farme i det centrale USA. Foto: Morten Damsgaard

Gode forhandler-forhold

På bedriften klarer man sig dog ikke helt uden den lokale John Deere-forhandler til eksempelvis mejetærsker-eftersynet, som man er så heldig at have forholdsvis tæt på i Breckenridge.

- Vi får god hjælp og vejledning fra forhandleren, og den erfaring mekanikerne kommer med betyder meget, når vi selv klarer så mange reparationer på værkstedet, som vi gør. Alle reservedele får vi også fra den lokale forhandler, så helt at kunne undvære forretningen, er nok svært, fortæller Jeff Yaggie.