Abonnementsartikel

Møldrup kartoffeleksport har brugt marts på både at lægge kartofler og tage kartofler op.

Jens Kristensen er en erfaren herre inden for kartoffelbranchen. Han driver til dagligt Møldrup Kartoffeleksport, hvor han har specialiseret sig i læggekartofler til eksport, som han dyrker på sammenlagt 750 hektar.

Han har arbejdet med kartofler i 44 år, men har aldrig før prøvet at tage kartofler op i marts.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er virkelig ekstremt og meget specielt, fortæller Jens Kristensen, da vi møder ham på en eftermiddag i marts, hvor den fire rækkede Grimme Variton tager læggekartofler op fra syv hektar, som egentligt blev opgivet i efteråret 2019.

- 2019 var et ekstremt vådt år til optagningen, og vi havde allerede i begyndelsen af sæsonen lejet en ekstra fire rækket optager fra Grimme, og det er jeg glad for, for ellers havde opgaven været helt umuligt, fortæller den midtjyske kartoffelavler.

rich-media-2
De steder hvor kartoflerne ikke har fået vand, er kvaliteten overraskende god.

Okay kvalitet

Men helt færdig blev man altså ikke hos Møldrup Kartoffeleksport, og de syv hektar nær Møldrup forsøgte man at få op fra jorden i marts, og faktisk med overraskende resultat:

- De er hovedsageligt to grunde til at vi tager kartoflerne op. For det første er det på lejet jord, og da der skal sås vårbyg i marken, så er vi nødt til at få kartoflerne væk, og rydde op efter os selv. Det var måske lettere blot at harve eller pløje kartoflerne ned, men vi synes også det kunne være spændende at se, hvordan kartoflerne egentligt har det, efter en vinter med minimal frost, og det er den anden grund til, at vi har sendt kartoffeloptageren ud på marken, forklarer Jens Kristensen.

Han bemærker, at der hvor kartoflerne ikke har stået under vand, er kvaliteten okay, og han vil derfor forsøge at få kartoflerne solgt til eksport.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det bliver formentligt til en form for industri, da markedet for læggekartofler er ved at lukke rundt om i Europa, men med Corona-virussen i baghovedet, kan det også blive en udfordring at komme af med kartoflerne selv til industrien.

Det var dog heller ikke alle kartofler, som det lykkes at få op.

- Vi fik 140 ton med fra marken, og det er nok det halve af hvad vi havde forventet. Men så har vi da gjort et forsøg.

rich-media-4
Til sæson 2020 er Grimme Variton-optageren byttet til en ny fire rækket Ventor fra Grimme.

To optager for fremtiden

Til og med sæson 2019 har Møldrup Kartoffeleksport benyttet én optager til optagning af samtlige 750 hektar med læggekartofler. En fire rækket Grimme Variton har klaret opgaven, men at man til sæson 2019 fik lejet endnu en fire rækket maskine, har gjort, at man nu fremover vil køre med to optagere.

- Vi har byttet den fire rækkede Grimme Varitron til den nye fire rækkede Grimme Ventor til sommer 2020, og vi vil også i fremtiden kører med to optagere. Foruden den nye Grimme Ventor Nummer to maskine bliver en bugseret to rækket Grimme-optager, fortæller Jens Kristensen, som på den måde er klar til endnu en sæson, som kan volde problemer rent klimamæssigt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-6
Der kom cirka 140 ton fra de syv hektar. Resten måtte opgives, da det stadig var for vådt.

Kartofler til Mellemøsten

Jens Kristensen ejer 60 procent af virksomheden Unipatatas, som sørger for salget af de mange ton læggekartofler. Det klart største eksportmarked er Ægypten og Mellemøsten med lande som Irak, Syrien, Kuwait og Jordan, men Jens Kristensen fortæller, at der også sælges til europæiske lande som Tyskland, Holland, Italien, Spanien og Portugal.

Fremtiden for eksport af læggekartofler er Jens Kristensen dog spændt på, da et muligt reglone-forbud, kan få katastrofale konsekvenser for eksporten:

- Uden en ordentlig nedvisning er hele eksporten i fare. Jeg har konstateret, at de mekaniske løsninger der er på markedet på nuværende tidspunkt, ikke kan klare kravene til en ordentlig nedvisning. Så jeg krydser alt for, at der kommer en dispensation i 2020, og at der så er en løsning klar til sæson 2021.