Abonnementsartikel

Antibiotikaresistente bakterier og global spredning af bakterielle sygdomme, som kommer fra dyr, er dét, forskningsprofessor Frank Møller Aarestrup, Danmarks Tekniske Universitet, til daglig beskæftiger sig med, og for dette arbejde modtager han en af de fem EliteForsk-priser, som Kronprinsesse Mary og videnskabsminister Helge Sander i dag uddeler.

Bakteriers stigende modstandsdygtighed mod den medicin, der bruges til behandling, udgør en af tidens største medicinske udfordringer, siger Frank Møller Aarestrup.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Min forskning har primært været rettet mod sammenhænge mellem anvendelse af antibiotika til dyr og de sundhedsmæssige konsekvenser, det har for sundhed for mennesker. Forskningen er i stigende grad rettet mod globale problemstillinger med påvisning af global spredning af resistente bakterier og resistensgener i forbindelse med rejser og international handel med fødevarer.

Formålet med forskningen er at få indflydelse på, hvordan man anvender antibiotika og kontrollerer antibiotikaresistente bakterier verden over.

Frank Møller Aarestrup samarbejder i sin forskning med over 80 forskningsinstitutioner eller universiteter i over 35 forskellige lande. Derfor er DTU-Fødevareinstituttet blevet referencecenter for både Verdenssundhedsorganisationen WHO og EU-kommissionen inden for antibiotikaresistens hos bakterier fra dyr og fødevarer.

Priserne er på hver en million kroner.

- Pengene vil jeg anvende til styrkelse af forskning inden for den globale overvågning og kontrol af primært antibiotikaresistente bakterier. Det er underligt nok et område, det er særdeles vanskeligt at få nationale midler til på trods af, at alle er enige om, at de globale problemer skal løses globalt, siger prisvinderen.