Abonnementsartikel

EU-Kommissionen anmoder EU-medlemsstaterne om at sikre import og handel med frø, såsæd og andet planteformeringsmateriale over grænserne under covid-19 krisen.

EU-Kommissionen anmoder EU-medlemsstaterne om at sikre import og handel med frø, såsæd og andet planteformeringsmateriale over grænserne under covid-19 krisen, skriver Landbrugsstyrelsen i en pressemeddelelse. Landbrugsstyrelsen har i den forbindelse gjort Toldstyrelsen opmærksom på sagen, så en fortsat smidig toldbehandling sikres. Styrelsen har indtil nu ikke registreret problemer med forsyningerne.

Hvis du oplever problemer med import og handel med frø og sædekorn og andet planteformeringsmateriale eller har spørgsmål til dette, er du er velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsen, lyder det i pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Baggrunden

Generaldirektøren for EU-Kommissionens sundhedsdirektorat gør opmærksom på, at der er oplevet problemer med handel med frø og planteformeringsmateriale over grænserne under covid-19 krisen, som følge af de restriktioner, de enkelte lande har besluttet i fht. grænsekontrol. Det begynder at få stor betydning i fht. forsyningskæderne og levering af frø i tide til landmændenes såning.

Da vinduet til såning kun strækker sig over få uger, er det meget vigtigt, at sikre handel med såsæd over grænserne i EU's indre marked. Det gælder desuden også den store import af frø fra 3.-lande til det europæiske marked. I modsat fald risikerer EU en kritisk mangel på fødevarer og foder i anden halvdel af 2020. Den europæiske fødevaresikkerheds myndighed (EFSA) udtaler, at der ikke er noget, der tyder på, at fødevarer og andre varer kan videreføre covid-19 smitte. EU-Kommissionen opfordrer medlemsstaterne til at medvirke til at sikre forsyningen af frø og andet planteformeringsmateriale til landmændene.