Lørdag den 14. marts lukkede Danmark den dansk-tyske grænse for alle undtagen pendlere og personer med et "anerkendelsesværdigt formål". Lukningen ramte blandt andre Brian Rostgaard Andersen, der driver virksomheden Bimpel sydøst for Tønder. Bimpel er en grænseoverskridende virksomhed med landbrug og maskinhandel i Danmark og et biogasanlæg lige på den anden side af grænsen.

Frem til lukningen af grænsen foregik der en livlig og daglig trafik hen over den nærliggende grænseovergang ved Bejerskro. Den ene vej kørtes der majsbiomasse til Tyskland, og den anden vej jordforbedringsmidler, der er et restprodukt fra biogasproduktionen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Store problemer

Men så gik bommen ned. Nærmeste grænseovergang var nu den bemandede grænse i Sæd, som ligger en halv times kørsel længere væk. Med fem til ti kørsler hver dag, ville den store omvej byde på store problemer for virksomhedens daglige drift.

Brian Rostgaard Andersen skrev derfor resolut til borgmester Henrik Frandsen, og blev derefter kontaktet af Ditte Lundgaard Jakobsen, der er kommunens tekniske direktør.

- Kun tre dage efter stod jeg med en kørselstilladelse i hånden, fortæller Brian Rostgaard Andersen, der gerne vil anerkende kommunens og de øvrige myndigheders hurtige sagsbehandling.

Også andre landmænd i området blev berørt af grænselukningen. I alt er der nu etableret løsninger ved fem grænseovergange, hvor landmænd og andre med "anerkendelsesværdige formål" mod en forhåndsgodkendelse kan få lov til at krydse grænsen.