Agri Nord har kontakt til en gruppe unge mennesker, der er klar til at tage fat hos landmænd, der akut mangler arbejdskraft, fordi deres udenlandske arbejdskraft er blokeret af lukkede grænser.

Tyskland har netop lukket deres grænser for sæson-arbejdere, og det giver både landbrug og gartnerier i Danmark store problemer med at finde arbejdskraft til den kommende sæson.

I forvejen har mange landmænd problemer, fordi det er svært at få deres fastansatte, udenlandske medarbejdere tilbage, hvis de har været hjemme på ferie, skriver Agri Nord i en pressemeddelelse.

Men hjælpen er nær, beroliger chef for Agri Nord HR- og Rekruttering, Vittus Bernlow.

- Vi har længe haft et samarbejde med landets seks Tamu-centre, og der står unge mennesker klar til at komme ud og arbejde på landet. De kan starte med det samme, fortæller han.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Motiveret arbejdskraft

Agri Nord har allerede formidlet flere arbejdspladser til de unge fra Tamu-centrene.

- Det har været en stor succes. Det har vist sig, at de unge er meget motiverede. De møder hver dag og er ikke bange for at stå tidligt op, siger Vittus Bernlow.

De unge fra Tamu-centrene er blevet uddannet indenfor forskellige faggrene. Der er linjer indenfor land- og naturbrug, bygningsservice, ejendomssservice, kantine, metalindustri, rengøring, transport og træindustri.

- Det er unge, der virkelig kan noget med hænderne, og de vil gerne ud at arbejde, siger Vit-tus Bernlow, der aktuelt har seks elever fra Tamu-center Vitskøl klar til at komme ud på lan-det.

En vej ind på arbejdsmarkedet

Tamu er en praktisk tilrettelagt, joborienteret uddannelse baseret på reelle produktions- og serviceydelser. Der findes seks centre i Danmark. På to af centrene er der landbrugsfag-lige linjer. Det ene er TAMU-center Vitskøl ved Ranum i Nordjylland, og det andet er i København.

Derudover er der Tamu-centre i Aalborg, Odense, Vordingborg og Aarhus.

Målgruppen er unge mellem 18 og 30 år, der på grund af personlige og sociale vanskeligheder hverken er i arbejde eller i gang med en anden uddannelse.

Efter endt Tamu-uddannelse er eleverne klar til et rigtigt job. I 2018 gennemførte 154 elever en hel Tamu-uddannelse. Af disse blev 76 procent udsluset til arbejde, og seks procent påbe-gyndte en uddannelse.