Abonnementsartikel
Hvis man er solid på kistebunden, er det måske nu, man skal overveje investering i udlandet
I en tid, hvor ordet finans i langt de fleste tilfælde efterfølges af krise, og hvor panderynkerne på tv-nyhedernes økonomi-eksperter dårligt kan blive dybere, havde LandboSyd inviteret til møde om de spændende perspektiver ved udlandsinvestering.
Er der tale om dårlig timing?
Snarere tværtimod, hvis man spørger landboforeningen oven på det velbesøgte møde, hvor omkring 75 mødte op for at høre om investeringsprojekter i Ukraine og Slovakiet.
- Det er blevet lidt yt at tale om, og det kan virke som et lidt skævt tidspunkt at holde møde om udlandsinvesteringer midt i en tid, hvor mange er fokuseret på prisfald og krise.
- Men for de, der har lyst, tålmodighed og god ballast på kistebunden, er det måske netop nu, man bør tage det i overvejelserne at sætte friværdien på arbejde i udlandet, siger Anders Andersen, der er udviklings- og rådgivningschef i LandboSyd.
Mange tænker indad
- Der er tale om meget langsigtede investeringer. Men udsigter for fødevareproduktionen i Østeuropa er positive på lang sigt, og lige i denne tid kan det være forholdsvis billigt at investere, sagde Anders Andersen på mødet, hvor man trods den pæne interesse kunne spore en vis påpasselighed.
- Stemningen var god og interesseret, og deltagerne spurgte grundigt ind til projekterne. Det er dog svært at vurdere, hvor mange der herfra går videre ind i projekterne, fortæller Anders Andersen.
Han mener stadig, at en del har lyst og risikovillighed til at investere.
- Der bliver dog færre af dem. Og det er tydeligt, at den økonomiske frihed ikke er den samme som for et halvt år siden.
- Men jeg tror stadig, at der er mange, som har en pæn friværdi, siger han.
- Det typiske billede for tiden er dog, at mange tænker indad og det skal man sørme også!. Fokus for den almindelige producerende landmand er nu at have fuldstændigt styr på bedriften og sit økonomiske beredskab, før man ser mod udlandet.
- Det er fornuftigt, og det er også det, vi råder folk til. Man skal altid tænke sig godt om og tage et grundigt kig på sin egen situation, før man investerer. Men der er gode muligheder for at sætte friværdien på arbejde både i udlandet og herhjemme, siger Anders Andersen.
Han nævner, at det kan blive nødvendigt at væbne sig med lidt større tålmodighed, end det har været normen de senere år.
- Nye investorer skal være klar over, at effekten ikke viser sig efter et år eller to. De projekter, vi præsenterede på mødet, vil for alvor begynde at give resultat efter fem-seks år.
- Til gengæld er det projekter, som er i gang, og som har en fast stab, der allerede er på plads i de pågældende lande. Så nye investorer skal ikke sætte lige så mange arbejdstimer af i udlandet. Forarbejdet er delvis gjort, betoner Anders Andersen.
Han mener desuden, at mønstret de kommende år vil blive tegnet af flere investorer end førhen.
- Det vil betyde, at investeringsprojekterne sandsynligvis vil få flere investorer, der hver især bidrager med mindre bidder, end førhen. Det vil også være en fin udvikling, siger han.
Chance for at ændre billedet
- Man kan i mange sammenhænge være bekymret over prisfald, men priserne kan falde så meget, at rentabiliteten i en investering ser fordelagtig ud, siger Anders Andersen.
- Og her ser vi lige nu fordelagtige priser i de østeuropæiske lande, tilføjer han.
En ting er at overbevise danske landmænd med penge på kistebunden om at investere i projekter i Østeuropa.
Noget andet er, om nyere investorer kan få lov at låne penge til formålet. Derfor kunne en tanke være, om man burde holde et lignende inspirationsmøde for banker og kreditinstitutter.
- Jeg tror nu de har fint styr på muligheder og risici, siger Anders Andersen.
- Retningslinjerne for, hvordan de låner penge ud, er nok ikke så lempelige som før, og de vil holde skarpere øje med sikkerheden i projekterne.
- Det billede kan kun ændres ved at dokumentere resultaterne af de investeringsprojekter, der er i gang, og det skal der knokles med den kommende tid, siger han.
Stadig sund interesse
På mødet blev to sønderjyske projekter, som begge er åbne for flere investorer, præsenteret.
Gårdejer Johan Schmidt, Kastvrå, præsenterede GreenFarm Management et selskab med fokus på projektudvikling, etablering og udvikling af landbrug i Slovakiet.
I øjeblikket har selskabet flere interessante malkekvægsbedrifter klar til erhvervelse og søger således medinvestorer til erhvervelse af nye landbrugsbedrifter.
Dukas A/S, anført af gårdejer og direktør Sven-Erik Ravn, er et investeringsselskab, som har været aktiv med svineproduktion og planteavl i Ukraine de seneste par år.
- Dukas er oppe at køre. De har en færdig strategi, som de kører efter, og der skal nye investorer så at sige tage, hvad der er. Det er meget konkret at forholde sig til.
- Med GreenFarm Management har man mulighed for at være lidt mere med fra start. Selskabet har et koncept for projektudvikling på plads, og planen er at tilbyde administrativ og ledelsesmæssig opbakning til bedrifterne det første år, forklarer Anders Andersen.
- Man er stadig på udkig efter egnede bedrifter, og selskabet går efter en gruppe på omkring 20 investorer til det egentlige startskud for selskabets virke, siger han.
Til mødet gik han bevidst efter at præsentere projekter med rod i det sønderjyske.
- Men det er mit indtryk, at der stadig er rigtig mange spændende projekter af denne type undervejs over hele landet, siger Anders Andersen.
Selv om checkhæfterne ikke blev fundet frem med det samme på aftenmødet i Aabenraa, er det helt klart Anders Andersens indtryk, at der er en sund interesse for udlandsinvesteringer.
- En stor fordel ved udlandsinvesteringer her i 2009 er, at mange danskere allerede har draget erfaringer i Østeuropa.
- For tre-fire år siden vidste vi ikke så meget om forhold, vilkår, love og udfordringer i de pågældende lande. Men nu har folk været der, begynderfejlene er blevet begået, og man er blevet meget klogere. Så koncepterne og erfaringsgrundlaget er rimeligt godt på plads, fremhæver Anders Andersen.