Hans Holm i Tinglev kan spore sine aner som maskinhandler tilbage til år 1900. I år fejrer maskinhandleren 120 års jubilæum som familiedrevet virksomhed i fem generationer.

Der er Hans Holm senior, Hans Holm junior og seneste skud på familietræet er mini Hans Wiliam Holm på to et halvt år i familiefirmaet. Om mini Hans Holm vil følge familietraditionen og blive maskinhandler i Tinglev, som sin farfar og far, når han vokser op, vil vise sig, men det ligger ligesom i kortene med det navn på dåbsattesten.

I fem generationer har Hans Holm drevet maskinhandel i Sønderjylland 18 kilometer fra den dansk-tyske grænse. Det hele startede i år 1900, hvor oldefar Hans Holm åbnede den første maskinhandel i Bjerndrup. I dag repræsenterer Hans Holm senior, 65 år, og Hans Holm junior, 35 år, ledelsen på Navervej i Tinglev. Senior arbejder fortsat med salg, men er ellers husets blæksprutte og juniors højre hånd. Junior har titlen som administrerende direktør og tager sig af den daglige ledelse. Vivi Holm, gift med Hans Holm senior, er også en del af ledergruppen og står for bogholderiet.

- Vi er stolte af og ydmyge over, at vi i år kan fejre 120 som maskinhandler i samme familie i en spændende branche, hvor konjekturerne går op og ned, siger Hans Holm senior.

På spørgsmålet om fastholdelsen af navnet Hans Holm i fem generationer svarer både far og søn.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vi bliver drillet lidt med, at vi ikke er så opfindsomme i vores familie. Men på denne måde sparer vi lidt på brevpapiret. Vi skal ikke ud at bruge penge på hverken nye skilte eller visitkort, siger Hans Holm junior og senior med sønderjysk lune.

År 2020 byder på hele to jubilæer. Hans Holm Maskinforretning kan nemlig også i år fejre 30 år med Claas full-line programmet.

For 20 år siden fejrede Hans Holm 100 års jubilæum og fik i den anledning en tons tung jubilæumssten placeret ved indgangen. Nu 20 år senere står stenen stadig som et symbol på stabilitet i en foranderlig verden. Selvom der er tilføjet 20 år mere til historien er der ingen planer om at ændre antallet af år på indgraveringen.

rich-media-1
Maskinforretningen råder over en grund på 30.000 kvadratmeter i industrikvarteret i Tinglev. Foto: Marianne Nørmark.
rich-media-2
I øjeblikket har Hans Holm cirka 200 robotplæneklipper på hotel vinteren over. Foto: Marianne Nørmark.

Hovedfokus på landbrug

Hovedfokus i Tinglev ligger på landbrugserhvervet med både værksted, reservedelslager, salg af nye og brugte maskiner.

- Vores hovedforhandlinger inden for landbrugsmaskiner omfatter blandt andet hele Claas full-line programmet, Schäffer læssemaskiner, Hardi marksprøjter, Spearhead hegns- og slåmaskiner. Vi har i mange år været medejer af MI, og det gør det muligt for os også at forhandle både redskaber fra Kuhn og andre førende producenter, siger Hans Holm junior.

Ved siden af salg og service til landbrugserhvervet har Hans Holm indrettet en stor og overskuelig butik til have/park- og hobbyfolket og småanskaffelser til landbruget.

- Vi har løbende udvidet med have-park, som efterhånden er en væsentlig del af vores omsætning. Vi har valgt ikke at lægge alle vores æg i samme kurv, så derfor har vi 1000 kvadratmeter butik, hvor både erhvervs- og private kunder kan finde alt fra fodtøj, arbejds- og børnebeklædning, legetøj og modeltraktorer til haveredskaber, kunstgødning og sprøjtemidler, lige som vi også råder over et større værktøjssortiment, siger Hans Holm senior.

Hans Holm har stor succes med robot-hotel, hvor kunderne får opladet, serviceret, rengjort og opbevaret deres robotplæneklippere vinteren over.

- I øjeblikket har vi cirka 200 klippere på hotel, fortæller Hans Holm junior og viser det grønne hotel i butikken frem.

- Det betyder meget for os, at vores betjening af vores kunder er reel, omhyggelig og rådgivende fra det øjeblik, kunden henvender sig til os. Når vi har solgt en vare, sørger vi for at give den individuelle service, kunden efterspørger og har brug for, siger Hans Holm junior.

I dag har virksomheden 5.000 kvadratmeter under tag og udearealer på 30.000 kvadratmeter.

rich-media-3
Have-park afdelingen fylder en stor del i forretningen og omsætningen. Foto: Marianne Nørmark.
rich-media-4
Far og søn deles om ledelsesopgaverne hos Hans Holm Maskinforretning. Senior fungerer stadig som sælger og alt-mulig-mand, mens junior primært tager sig af de overordnede linjer. Foto: Marianne Nørmark.

Opdaterede medarbejdere

I alle 120 år har maskinforretmunge været under en konstant udvikling og beskæftiger i dag 28 medarbejdere.

- Vi går ikke så meget op i titler og den slags i hverdagen. Vi ønsker at være i øjenhøjde med vores medarbejder, de er vores kapital. Personalet bliver jævnligt ajourført i både teknik og salg hos husets leverandører, siger Hans Holm junior, der har siddet på direktørstolen de sidste tre år.

Inden Hans Holm junior kom hjem til familiefirmaet var han omkring MI i Vejle, Claas-fabrikken i Tyskland og hos Almas i Ålborg som salgskoordinator.

rich-media-5
Maskinhandleren har et stort og bredt udvalg i Claas-sortimentet. Foto: Marianne Nørmark.
rich-media-6
Hans Holm Maskinforretning har netop solgt tre nye Claas mejetærskere i den nye 1000-serie, som snart kommer i butikken. Foto: Marianne Nørmark.

Åbent hus

Første weekend i februar inviterede Hans Holm indenfor til åbent hus for at fejre jubilæet. Det var en anledning til at hilse på gode kunder og tilbyde dem en god handel.

- Vi oplever en positiv kundekreds lige nu med tro på fremtiden. Til vores åbent hus solgte vi ret godt af både nye og brugte maskiner og udstyr fra butikken, fortæller både far og søn.

Fire nye Claas mejetærskere er allerede solgt til kunder, der venter på at maskinerne kommer hjem til foråret.