På de 2.200 hektar landbrug, som Rosenfeldt driver i det sydsjællandske, kræver det rationelle tankegange, så logistikken i eksempelvis det travle forår glider så gnidningsfrit som overhovedet muligt.

Det er blandt andet én af årsagerne til, at man til sæson 2019 fik konstrueret Danmarks måske største ammoniaknedfælder: En 12 meter Horsch Terrano FM dybdeharve med påmonteret ammoniak-udstyr, som er efterspændt en Cat MT865C bæltetraktor.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vi har meget blandede boniteter fra det letteste sand til det stærkeste ler, og ammoniakken passer bare rigtig godt ind til vores bedrift, fortæller K.G. Olsen, driftsleder på Rosenfeldt, som også påpeger, at ammoniakken er en let måde at flytte de mange ton gødning rundt på bedriften.

- Der er slet ikke de samme ton at flytte rundt på i ammoniakken, som der vil være, hvis vi udelukkende kørte med fast gødning.

rich-media-2
Der arbejdes primært med 12 meters redskaber på Rosenfeldt - foruden den 12 meter brede Terrano-harve råder man også over en 12 meters Joker disc-harve samt en 12 meters Serto discsåmaskine.
rich-media-3
Den 12 meter brede Horsch Serto SC-discsåmaskine kommer efter ammoniak-nedfælderen og placerer fastgødning sammen med kornet i sammensåningsprincippet.

To arbejdsgange i én

Sædskiftet på Rosenfeldt er bredt og spænder fra hvidkløver, andre frøgræsser, hvede til brødhvede og fremavl, fremavl- og maltbyg, havre til gryn, hestebønner samt raps.

Såningen og jordbearbejdningen foregår primært i reduceret system med tre centrale Horsch-maskiner:

- Vi vil holde det så enkelt som muligt, og råder over tre 12 meter maskiner, som klarer den primære jordbearbejdningen og såarbejde, fortæller K. G. Olsen og hentyder til bedriftens 12 meter Horsch Joker RT discharve, en 12 meter Serto SC discsåmaskine samt den 12 meter Terrano FM tandharve.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Terrano-harven bruges også om efteråret forud for såning af vintersæd, samt til såning af efterafgrøder på den tunge jord, og om foråret er det samme harve, som både klarer forberedelse inden såning samt nedfældningen af ammoniak.

- At vi kan samle to arbejdsgange i ét her, er jeg ret godt tilfreds med, fortæller K. G. Olsen.

rich-media-5
AgLeader har gjort det muligt at dele harven i to sektioner samt at graduere ammoniakken på de enkelte marker ud fra tildelingskort.
rich-media-6
Den 600 hestekræfters Cat-traktor og den 12 meter brede Terrano-dybdeharve klarer såbedstilbredning og ammoniak-nedfældning i én arbejdsgang.
rich-media-7
Det er primært reduceret jordbearbejdning der praktiseres på Rosenfeldt på sydsjælland.

Tildeler efter GPS

Mellem den 12 meter harve og den 600 hestekræfter stærke bæltetraktor sidder der en to ton tank til ammoniak, og selve fordelingen af ammoniakken på markerne sker ud fra tildelingskort.

- Vi har mulighed for at lukke harven i to sektioner af seks meter, og graduere i hver sektion, og på den måde flytter vi rundt med ammoniakken og lukker eksempelvis helt ned for mængden i humus-lavninger og lignende, fortæller K.G. Olsen og påpeger, at man selv udarbejder tildelings filer og kortene i områderne på markerne ved hjælp af NDVI-satellitkort, og flere års praktiske erfaringer.

- Det fungerer bedst at klare dette over tildelingskortet, da chaufføren sagtens kan gøre det, men pludselig ringer telefonen eller noget lignende, også kan det hurtigt gå galt, påpeger K. G. Olsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når kornet sås om foråret, så sker det med sammensåning af korn og gødning, hvor der følges op med N, NP eller NPK gødning på såmaskinen. Gødningen her håndteres i fast form.