Med en hastighed på op til fem-seks kilometer i timen og vognen fyldt med halm sparer minkavler Jens Jensen, Åskovgaard Mink i Ørbæk på Fyn rigtig mange mandetimer efter investeringen i strømaskinen Straw Boss 460.

- Inden vi købte strømaskinen strøede vi halm ud manuelt, og det tog rigtig mange timer. Vi har løbende overvejet forskellige mekaniske løsninger, men der har aldrig været et godt alternativ, før vi blev opmærksom på Straw Boss. Jeg vil vurdere, at vi sparer næsten et halvt årsværk med strømaskinen, siger Jens Jensen, der driver Åskovgaard Mink på Fyn med 12.000 minktæver.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tidligere var næsen helt sodet til, når vi var færdige med at strø, nu oplever vi kun frisk luft, når vi kører med strømaskinen.

Jens Jensen, Åskovgaard Mink.

Strømaskinen Straw Boss 460 er udviklet og produceret af Thyrrestrup Mink i Aars, hvor Per Thyrrestrup sammen med ingeniør Sergejs Boiskov har udviklet maskinen, der i første omgang er tænkt som halmspreder til minkavlere, men på sigt også kan bruges i svine- og kvægstalde med blot enkelte justeringer.

- Ideen til Straw Boss udsprang egentlig ud fra en gammel strømaskine, som vi gik og lavede om på, og vi kunne se, at der var muligheder i at udvikle denne type maskine til minkavlerne til halmstrøelse, siger Per Thyrrestrup.

Straw Boss har en maksimum hastighed på 18 kilometer i timen, men hastigheden kan varieres afhængig af om man strør halm første gang eller fylder op.

Thyrrestrup Mink driver selv en minkfarm med 10.000 tæver og bruger farmen som testfarm i deres udviklingsarbejde. Ægteparret Annette og Per Thyrrestrup driver i fællesskab Thyrrestrup Mink med testfarm, udviklingsafdeling til minkproduktion, smed og maskinafdeling, byggeafdeling og hegnsafdeling primært til minkfarme.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-3
Jens Jensen, Åskovgaard Mink, fik i starten af december 2019 leveret den første Straw Boss til sin minkfarm på Fyn. Pressefoto.

Luftig strøelse

Hos Åskovgaard Mink oplever Jens Jensen også, at strømaskinen leverer kvalitetshalm til minkene.

- Maskinen løsner og snitter halmen, så det bliver fint og luftigt, og det kan minkene godt lide. Den giver lige præcis den mængde halm, som er nødvendig og trykker det ovenpå redekasserne i en perfekt form, fortæller minkavler Jens Jensen.

- I starten troede vi, at vi ville komme til at bruge mere halm med strømaskinen, men vi oplever lige nu en mindre besparelse og kan se, at vi med håndkraft har svært ved at strø lige så fint og ensartet på redekasserne som maskinen kan, fortæller minkavleren.

- Strømaskinen kan bruge alle typer halm, både god og dårlig halm, den selvjusterer i forhold til halmens kvalitet og strålængde. Halmen suger bedre, når den bliver flået og snittet, så det er klart en fordel, fortæller Per Thyrrestrup.

Straw Boss kan justeres og tilpasses forholdene i de enkelte produktioner og stalde - også når det gælder større halmballer til svine- og kvægproduktion.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bedre arbejdsmiljø

I udviklingen af strømaskinen har Per Thyrrestrup også tænkt på arbejdsmiljøet. Førerpladsen er udviklet ergonomisk med affjedret sæde og hele arnejdstationen er vibrationsdæmpet. Følere i maskinen giver information til et display i rattet som viser pop-up billeder, inden der sker uheld som for eksempel overophedning, olieniveau og tid til rengøring af luftfiltre.

- Vi har tænkt i helheden. Ofte skal man sidde i mange timer på sådan en vogn, og så er det vigtigt, at man har en behagelig arbejdsstation og ikke bliver helt følelsesløs i arme og ben af rystelser og vibrationer, siger Per Thyrrestrup.

Hos Åskovgaard Mink har Jens Jensen også bemærket, at strømaskinen er indrettet, så man ikke får støv fra halmen i ansigtet.

- Tidligere var næseborene helt sorte af støv og sodet til, men nu er luften fin. Man strør bagud, så man oplever kun frisk luft, siger minkavleren.

Straw Boss bliver leveret med en 25 hestes motor og er første trin i en serie. De første tre Straw Boss er leveret rundt i landet til minkavlere. Næste trin er udviklingen af en semi-automatisk fodermaskine ved navn Feeder Boss, som forventes at være sat i produktion og klar til salg i august 2020.