Abonnementsartikel
De første tæpperør, som blev brugt for syv-otte år siden var for alt for tætte
Erfaringen med de første tæpperør, som kom til Danmark for syv-otte år siden, viser, at de var alt for tætte og kun kan anvendes i meget grovkornet sandjord.
Det fortæller en af indehaverne af Nordkær Dræn I/S, Klaus Aage Bengtson, som har stor erfaring med de forskellige filtertyper omkring rørene.
Efterhånden bruger Nordkær Dræn da også kun den mest åbne filtertype PP-1000.
- Den kommer der intet i, siger Klaus Aage Bengtson.
Han fortæller, at de steder, hvor der er lagt tæpperør med for tæt pakning, er der ikke meget andet at gøre, end at grave ned til rørene i lavningerne og så sprætte pakningen op og i stedet lægge en tynd fibertex-dug.
Nordkær Dræn I/S har to indehavere, der selv er erfarne planteavlere, som ved, hvad en veldrænet jord betyder for markdriften og udbytterne. Tilsammen driver de 900 hektar.
Kun i godt føre
Nordkær Dræn lagde sidste år 1130 kilometer dræn i et område, der strækker sig fra Randers i syd mod nordvest til Thisted og østpå til hele Vendsyssel. Under gunstige forhold kan Nordkær Dræn ifølge Klaus Aage Bengtson lægge ti kilometer drænslanger om dagen.
Drænsæsonen er fra omkring den 1. april og frem til den 1. juni, og så tager firmaets to selvkørende V-plove fat igen omkring den 1. august og fortsætter derefter så længe føret i markerne tillader det.
- Vores erfaring er, at det skal være godt at køre, mår man dræner. Det er simpelthen noget svineri at køre om vinteren, for det ødelægger strukturen i jorden, siger Klaus Aage Bengtson.
Han mener, at det er en kendsgerning, som folk er ved at forstå.
Jorden splittes ikke ad
Nordkær Dræn kører med to selvkørende V-plove. De har ifølge Klaus Aage Bengtson den fordel, at de skærer jorden i begge sider og samtidig løfter den fri.
- Det betyder, at vi ikke splitter jorden ad, siger Klaus Aage Bengtson .
I øvrigt anbefaler han, at man kun kører ligeud, når man kører med en drænplov.
- Ellers kan man ikke lægger rørene rigtigt i den rette dybde og med det rette fald, for når man drejer med ploven, tvinger man den rundt, og det resulterer i en krængning, lyder hans erfaring.