Abonnementsartikel

Vildtkonsulent ved Naturstyrelsen vurderer, at der i øjeblikket er færre end 25 vildsvin i det sønderjyske område.

I disse uger føder vildsvinene smågrise, så tallet på lige under 25 vildsvin kan hurtigt stige igen. Vildsvinene føder typisk mellem fem-otte smågrise, så 25 kan hurtigt blive til 125-200 dyr, fortæller vildtkonsulent og skovfoged ved Naturstyrelsen i Sønderjylland, Klaus Sloth.

Indtil videre har Naturstyrelsen og private jægere nedlagt 13 vildsvin i 2020. I 2019 blev der nedlagt 56 dyr og i 2018 nedlagt 47 dyr.

- Mandag aften skød vi det seneste dyr syd for Vilsbæk Krat, fortæller Klaus Sloth.

Vildtkonsulenten fortæller, at to vildsvin fornylig havde forvildet sig over på Broager Land tange sydvest for Sønderborg.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Det er meget overraskende, hvordan de er kommet derover. Det lykkes os at skyde en ene, fortæller han.

De 13 nedlagte dyr i år er primært nedlagt af ansatte i Naturstyrelsen, og jægere fra Gram, Sønderborg og Aabenrå Kommuner.

- Mandag aften skød vi det seneste dyr syd forVilsbæk Krat, fortæller Klaus Sloth.

Samtlige nedskudte dyr i 2020 er testet negativ for afrikansk svinepest, klassisk svinepest, trikiner og aujeszky.

I december 2019 stod det 70 kilomter lange hegn ved den dansk-tyske grænse færdig, der skal holde vildsvin ude af Danmark. Men i følge Klaus Sloth er det for tidligt at konkludere noget om effekten af hegnet.

Vildtkonsulenten havde håbet på en hård og kold vinter, så det ville være nemmere at lokke vildsvinene med lækkerier til foderpladserne og i fælderne, men vinteren lader vente på sig.

- Hvis der er smalkost i naturen, kan vi nemmere lokke dem til med foder, fortæller han.

Hvis man ser vildsvin

Naturstyrelsen har følgende vejledning på deres hjemmeside om regulering af vildsvin:

Hvis du ser vildsvin i den danske natur, skal din observation indberettes til Naturstyrelsen på tlf. 7254 3000. Er du jæger, kan du selv skyde dyret efter aftale med den pågældende lodsejer.

Ser du et vildsvin på din egen grund, kan du enten selv skyde det, hvis du har jagttegn, eller kontakte Naturstyrelsen på tlf. 7254 3000 for hjælp til regulering.

Jægere, der vil regulere vildsvin om natten eller anvende kunstigt lys, regulere på foderpladser og fra kunstigt skjul, skal medbringe reguleringstilladelsen, så den kan fremvises til Politiet.

Har du skudt et vildsvin, skal du inden for 24 timer sende blodprøver af dyret til Fødevarestyrelsen, der tjekker prøven for sygdomme.