Anledningen til Dansk Maskinhandlerforenings besøg hos Hjallerup Maskinforretning var, at virksomheden på foreningens generalforsamling i 2019 blev tildelt prisen som årets lærested. Hjallerup Maskinforretning var dog ikke til stede til at modtage prisen, så nu skulle den endelig overrækkes officielt. Formand for Dansk Maskinhandlerforening Jens-Aage Jensen havde dog flere gaver med. Der skulle nemlig samtidig uddeles hele to legater til landbrugs-maskinmekaniker Martin Schioldan og handelsassistent Morten Bøgh Nielsen.

De to dygtige medarbejdere har allerede meget erfaring på hver deres måde. Morten har i kraft af sine 34 år på bagen lavet en del andre ting, inden han kom til Hjallerup, og Martin har både været i Tanzania og Australien og arbejde med sit fag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gode samarbejdsevner

I indstillingen til legatet stå der blandt andet om Morten: Morten har under hele læretiden udvist særdeles gode samarbejdsevner og meget gode personlige egenskaber. Hans væremåde og væsen er stærkt medvirkende til at skabe et godt arbejdsmiljø. Han har en særdeles god evne til at sætte sig ind i tingene og har på et tidligt tidspunkt i sin læretid kunnet varetage opgaver næsten på samme niveau som en udlært medarbejder.

Morten havde ikke kendskab til branchen, før han kom til Hjallerup Maskinforretning. Da han var yngre, læste han finansøkonom, men da han var færdig, var det svært at få job i økonomiverdenen på grund af finanskrisen, så derfor fik Morten arbejde på en fabrik. Der blev han i 11 år, indtil han en dag tænkte, at der skulle ske noget andet.

- Børnene var blevet lidt større, og vi havde fået mere luft i økonomien, så derfor ville jeg meget gerne have en uddannelse, siger Morten. Jeg havde ikke lyst til at sidde på et kontor hele tiden, jeg ville gerne have kontakt til kunder og have nogle produkter i hånden. Derfor synes jeg, det her lød spændende, selvom jeg ikke kendte noget til branchen eller landbrug. Det var den første læreplads jeg søgte, og den fik jeg. Jeg kan rigtig godt lide at være her. Jeg har nogle virkelig gode kollegaer og har også fået opbygget gode relationer til mange af vores kunder. Jeg har jo aldrig selv skruet i noget, men når jeg har tid, går jeg ned i værkstedet og ser, hvad montørerne bruger til de forskellige opgaver - det lærer jeg meget af.

Ifølge eftermarkedschef Orla Jensen er Morten stærkt medvirkende til at skabe et godt arbejdsmiljø. I Orlas tale til Morten siger han blandt andet: Det er vigtigt at have et godt arbejdsmiljø, og man kan købe sig til noget af det, men det vigtigste er vores væremåde. Her er du en fantastisk medspiller! Godt humør, humor, arbejdsglæde og ambassadør for at tale pænt sammen - du løfter i sandhed arbejdsmiljøet.

På spørgsmålet om hvordan han formår at være med til at løfte arbejdsmiljøet svarer Morten: Jeg er jo bare mig selv, og så vælger jeg at være glad - så enkelt tror jeg egentlig det er.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rejser med indsigt

Også i Martins indstilling står der nogle flotte ord: Martin er målrettet, engageret og aktiv, og han bidrager med nye idéer på værkstedet. Han er god til at sætte sig ind i tingene og til at give sin viden videre. Han har gode samarbejdsevner og er vellidt af både kollegaer og kunder.

I modsætning til Morten har Martin altid interesseret sig for maskiner. Han kommer fra en gård og har altid syntes, det var spændende at få noget til at køre.

- Jeg kan rigtig godt lide at lave de store reparationer, fortæller Martin, det er altid spændende, hvis man har arbejdet på noget en uges tid og så skal teste af om det virker, det man har lavet.

Martin har under sin uddannelse været 6 uger i Tanzania i praktik.

- Det har givet mig et indblik i verden, og hvor nemt vi egentlig har det med mange ting. Vi har alle muligheder for at lave et godt stykke arbejde, fordi vi altid har det rigtige værktøj. Dernede har de ikke ret meget uddannelse, næsten ingen værktøj og der er langt mellem kunderne. Man bliver tvunget til at tage nogle valg og være mere opfindsom for at løse opgaverne, fortæller Martin.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men turen til Tanzania var ikke nok for Martin, så da chancen bød sig hen over vinteren, tog han en tur til Australien gennem AGCO, hvor han var hos Agwest Machinery.

- Også her oplevede jeg, hvor god en uddannelse vi får i Danmark. Dernede er mekanikerne mere specialiserede, så de er gode til én ting, hvor vi kan mange flere ting. Jeg fik faktisk med det samme lov til selv at køre ud til kunderne, fordi de ved, at vi er dygtige, når vi er uddannet i Danmark, siger Martin.

En fremtid i Hjallerup

Med hensyn til fremtidsplanerne for de to legatmodtagere, så er en fremtid hos Hjallerup Maskinforretning ønsket.

- Jeg bor jo her i Hjallerup, og min familie har deres netværk her, så det passer rigtig godt for os, at jeg arbejder i byen. Derudover er branchen lidt gammeldags i forhold til det med, at relationerne er meget vigtige, og det kan jeg rigtig godt lide. Jeg håber, jeg kan få lov til at blive her i rigtig lang tid og suge en masse erfaring til mig, siger Morten.

- Jeg vil også meget gerne blive her hos Hjallerup Maskinforretning. Der er nogle rigtig gode kollegaer, og så får man meget ansvar og får lov til at lære fra sig - og det kan jeg godt lide, tilføjer Martin.