Abonnementsartikel

Bæredygtigt Landbrug opfordrer sine medlemmer til at sove med støvlerne på og pudse traktorerne, så de er klar til at demonstrere mod urimelige reguleringer og krav.

Landmænd i andre lande er skræmt over udsigten til at få danske tilstande på landbrugsområdet, mener formand for Bæredygtigt Landbrug Flemming Fuglede Jørgensen.

- Derfor har landmænd i både Tyskland og Holland arrangeret flere store traktordemonstrationer - med stor, stor tilslutning - vendt mod nye, verdensfjerne teoretiske reguleringer af erhvervet. Tiltag, vi desværre kender alt for godt i Danmark. Tiltag, vi i Bæredygtigt Landbrug nu har kæmpet imod i 10 år, sagde Flemming Fuglede Jørgensen, formand for Bæredygtigt Landbrug, i dag i sin beretning på foreningens generalforsamling på Bygholm Landbrugsskole, hvor mere end 500 medlemmer og gæster var samlet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bestyrelsen i Bæredygtigt Landbrug har drøftet, om de er villige til at demonstrere som landmænd i nabolandene.

- Meget taler for: Det er helt galt, som lovmaskinen kører under den røde regering - og som den desværre også kørte under den tidligere blå. Under den borgerlige regering måtte Bæredygtigt Landbrug argumentere hårdt med flere ministre - under den nuværende regering er det desværre kun gået værre. Virkeligheden har svært ved at trænge ind på Slotsholmen, sagde formanden.

Faglig respekt

At Bæredygtigt Landbrug overvejer faglige aktioner - viser, hvor alvorligt de betragter den nuværende landbrugspolitiske situation. I sin beretning roste formanden sønderjyderne for at vise vejen med en velorganiseret demonstration.

- Men vi ser også - at den faglige linje, vi har fulgt nu igennem 10 år, bærer frugt. Vi bliver hørt i ministerielle grupper, der står fagligt respekt om Bæredygtigt Landbrug, - den vej vil vi forfølge, så langt vi overhovedet kan. Vi kommer med vores faglige viden fra virkelighedens verden - og bliver mødt med beregninger og modeller. Jo flere spørgsmål vi stiller, jo mere viden vi bringer med, jo mere vakler modellerne. Det har vi oplevet de seneste måneder, hvor model efter model er blevet justeret, så den passer bedre til virkeligheden, sagde han.

Landbrugspakken

Formanden bad forsamlingen overveje, hvordan dansk landbrugs ville se ud, hvis ikke landbrugspakken var vedtaget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis vi ikke havde haft den ekstra gødning, ville det have kostet os mindst 1,8 milliarder kroner om året. Det er bevist igennem Syn og Skøn i vores store Vandplanssag. Og selvfølgelig har landmændene brugt al den gødning, der er til rådighed med Landbrugspakken. Selvom modeller i begyndelsen viste noget andet. Det har vi sagt hele tiden, og vi har igen fået ret, sagde Flemming Fuglede Jørgensen i sin beretning.

- I ved, hvad vi er oppe imod, når jeg siger efterafgrøder. Når man kan forlange efterafgrøder og minivådområder på arealer, der beviseligt ikke udleder noget som helst, så er det hamrende vanvittigt. Og vi skal være parate.Vi skal alle sove med støvlerne på og traktorerne pudsede til den dag, det igen bliver nødvendigt at markere, at landbruget ikke kan overleve uden et fagligt fundament, sagde formanden.

Hos Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug er de parat til at demonstrere og aktionere for at nå deres mål.

- Jeg spørger jer: Er I parate? spurgte Flemming Fuglede Jørgensen sine medlemmer og fik klapsalver fra salen.