Grimme GL 430 er som basis en fire-rækket bugseret lægger, og takket være det brede udvalg af ekstraudstyr, kan læggeren skræddersys til avlerens individuelle behov.

Med sine fire rækker er Grimme GL 430 den mindste koplægger i GL-serien fra Grimme. Ud over modellen med fire rækker omfatter serien også GL 32 B, der er en liftophængt model med to rækker, samt modellerne GL 660 med seks rækker og GL 860 med otte rækker. Topmodel i serien hedder GL 860 Compacta, og er en model med otte rækker, der er med hydraulisk sammenklap, og som på landevejen har en totalbredde på under fire meter. Læggeren kom på markedet i 2012, og ved samme lejlighed skiftede den fire-rækkede model modelbetegnelse fra GL-34T til GL 430. Ud over et nyt design, betød modelskiftet også, at læggeren blev opbygget over en ny hovedramme, der gav nye muligheder for gødningsplacering. Grimme introducerede også hydraulisk regulering af arbejdsdybden på fugeskærene, og med den fulgte der også en automatik, der holder læggedybden konstant, når vægten på læggeren ændres, efterhånden som tanken tømmes.

rich-media-1
Lasse Jensen anbefaler at smøre kæden, der trækker læggebåndene, med specialolie, som trænger ind i kædens led.

Kan køre sideforskudt

Den brugte lægger er set hos Grimme Skandinavien A/S, der både importerer og forhandler maskinerne fra Grimme. Læggeren, der kun er et år gammel, er monteret med hydraulisk forskydeligt træk, der gør den velegnet til at arbejde i strenglagt jord, hvor den kan køre off-set i forhold til traktoren. Læggeren er desuden monteret med gødningsplacering samt udstyr til pulverbejdsning af læggematerialet. Tanken rummer tre tons kartofler, og læggeren er med hydraulisk hjulstyring. Det gør den mere manøvredygtig på forageren, og giver mulighed for at monterer GPS-styring på læggeren.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Hydraulisk træk

Som standard leveres Grimme GL 430 med mekanisk træk af lægge-elementerne, og her skal der mekanisk ændres på gearingen for at indstille afstanden imellem kartoffelknoldene. Den brugte lægger er med hydraulisk drift af læggelementeren, og her indstilles afstanden imellem knolden direkte på terminalen i førerkabinen. De enkelte lægge-elementer kan frakobles manuelt, og ved anlægning af sprøjtespor er der også mulighed for elektrisk at frakoble elementer.

rich-media-2
Når knoldene er lagt, hyppes de af takkede tallerkner, og på den brugte lægger formes og trykkes kammene af den efterfølgende kamformer.

Monteret med kamformer

Gødningsudstyret er monteret forrest i rammen, og gødningsskærene kører på siden af skiveskær med en diameter på 400 millimeter. Placering af gødningen både i dybden og i forhold til læggekartoflerne kan let indstilles og tilpasses de aktuelle forhold. Fugeskæret, der danner rillen til læggekartoflerne, er smalle skær, der er ophængt i et parallelogram, og som derfor laver en smal og ensartet fuge til læggekartoflerne. Kartoflerne bejdses efterhånden som de lægges, og herefter hyppes de til af de takkede tallerkner, og sluttelig formes og trykkes kammen sammen af kamformerne. De er velegnet til strenglagt jord, hvor den løse jord let lader sig forme. Til ikke strenglagt og lidt hårdere jord har Grimme Skandinavien erfaring for, at hyppetænder og gitterruller, som erstatter kamformeren, giver et bedre resultat med en mere ensartet dækning af kartoflerne.

Undersøg læggebånd og lejer

Kartoffellæggeren har mange bevægelige dele, der arbejder under barske og støvede forhold. Det er derfor en god ide at kontrollere diverse lejer for slør og læggebåndene for skader, siger midtjysk værkfører.

Den brugte optager, som er set hos Grimme Skandinavien, er kun et år gammel, og den fremstår nærmest som ny, og derfor er det efterfølgende mere en generel anbefaling til, hvad man skal kigge efter på en brugt kartoffellægger.

- Jord og støv er en udfordring for alle bevægelige dele, og hvis læggeren købes uden klargøring, vil jeg anbefale at bruge lidt tid på at kigge den igennem, siger Lasse Jensen, værkfører hos Grimme Skandinavien A/S.

- Er læggeren med forskydeligt træk og hjulstyring, er det en god ide at kontrollere bolte og bøsninger både i trækket og i hjulstyringen for slør. For at udnytte bedene i den strenglagte jord optimalt, skal læggeren gå meget præcist i bedene, og da der mange gange køres med GPS-styring på traktoren, er der ikke plads tilslør hverken i træk eller hjulstyring. Kontrollere også at der ikke er for stor tolerance i selve trækøjet, og monterer gerne læggeren med kugletræk, da det eliminerer risikoen for slør, siger han.

rich-media-3
Gødningsskærene er monteret på siden af skiveskær med en diameter på 400 millimeter.

Gødning er aggressiv

Gødningsdoseringen sker med små snegle, og her anbefaler han, at der åbnes op ind til sneglene, så det kan kontrolleres, at lejer og sneglevindinger er intakte, og at doseringen ikke bliver unøjagtig af, at der sidder gammel gødning i sneglevindingerne.

- Kontroller også lejer i hyppetallerkner og skiveskærene ved gødningsskærene. Vurder sliddet på tallerknerne og skift dem ud i tide, inden de bliver for små, og lejerne kommer til at arbejde i jorden. Vær også opmærksom på, at fugeskæret er intakt, og at parallelogramophænget fungerer og er uden slør, siger Lasse Jensen.

rich-media-4
Lasse Jensen, værkfører hos Grimme Skandinavien A/S.

Læggebånd og kopper skal være intakte

Første betingelse for at få læggekartoflerne lagt med den korrekte afstand er, at læggebånd og kopper er i orden, og at kopperne har en passende størrelse, til de kartofler, der skal lægges. Kopperne leveres i tre størrelser, og skal der kun kortvarigt arbejdes med mindre kartofler, kan kopperne monteres med en indsats.

- Det er vigtigt, at læggebåndene ikke er beskadigede, og at kopperne er intakte. Båndene har en hurtigspændingsanordning, og under arbejdet er det vigtigt, at der køres med den rigtige opspænding af båndene. Det er ligeledes vigtigt, at de skod, der begrænser mængden af kartofler i læggeskakten justeres, så kopperne ikke trækkes op igennem et tykt lag kartofler. Det kan resultere i skader på båndene og få kopperne til at vende nedad, så kartoflerne let tabes, siger værkføreren og tilføjer:

- I bunden af læggeskakten er der monteret enten en elektrisk eller mekanisk ryster, og før sæsonen indledes, er det en god idet at kontrollere, at de kører, som de skal. Det er ligeledes en god ide at kontrollere læggebåndenes samleled. Se efter om de er begyndt at løsne sig i båndene, og kontroller om låsen i leddet er slidt. Opdages skaderne i tide, kan der let monteres et nyt led, men er båndet først flodset op, kan det være umuligt at montere et nyt samleled, siger Lasse Jensen.

Han opfordrer til at være omhyggelig, når hjulene på læggeren indstilles. Specielt når der køres i strenglagt jord med bede, er det vigtigt, at hjulafstanden passer, så læggeren ikke trækker skævt til den ene side.

Tekniske specifikationer

Antal rækker: 4

Rækkeafstand: 75-90-75

Tankkapacitet, kg: 3.000

Gødningsudstyr: Ja

Pulverbejdse: Ja

Vægt, kg: 3.200

Årgang: 2019

Pris: 650.000