Hos DanGødning i Fredericia er byggeriet af seks nye tanke i fuld gang. Virksomheden, der blev grundlagt for 30 år siden, er specialiseret i flydende gødning til landbruget samt Nordeuropas største producent.

Kenneth Frederiksen har siddet som direktør siden 2018. Han kom ind i virksomheden et par år efter den meget omtalte brand på Fredericia Havn i 2016, hvor flere af DanGødnings tanke brændte. Virksomheden har siden manglet tankkapacitet, og et af direktørens mål har derfor været at få igangsat et nyt byggeri.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I 2019 fik DanGødning godkendelse til at bygge på grunden, hvor det tidligere anlæg lå. På Fredericia Havn er DanGødning derfor nu i gang med at opføre seks tanke - fire, der kan rumme 10.000 kubikmeter, og to, der kan rumme 6000 kubikmeter. Tankene bliver mellem 16 og 20 meter høje.

Tæt på landbruget

DanGødnings ejerkreds har ændret sig gennem årene og består i dag af Danish Agro, DLG og Brdr. Ewers.

Virksomheden tæller 17 medarbejdere, hvoraf 14 er på adressen i Fredericia, og de resterende er fordelt på terminalerne i Aalborg, Nykøbing Falster og Rødbyhavn.

- Rent logistikmæssigt forsøger vi på at transportere varerne mindst muligt. Vi leverer varen direkte til landmanden. Med vores terminaler kan vi, bortset fra Nordsjælland og Bornholm, nå alle landmænd i Danmark inden for en afstand på 150-200 kilometer, fortæller Kenneth Frederiksen.

Hos DanGødning er der travlest i forårssæsonen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi leverer 95 procent af vores bulkvarer fra slutningen af februar til midten af juni. På de intensive dage i foråret leverer vi sammenlagt fra de fire terminaler 3.500 ton om dagen, siger Kenneth Frederiksen.

Flydende gødning

Ifølge direktøren er der vækst i flydende gødning.

Flydende gødning kan i modsætning til fast gødning doseres helt nøjagtigt på hver enkelt kvadratmeter i marken. Udviklingen i bedriftsstørrelser og dermed større arbejdsbredder samt udviklingen af præcisionsteknologi driver derfor væksten i anvendelse af flydende gødning. Flydende gødning kan endvidere doseres helt præcist til kanten af marken, hvorved udbyttet sikres på forageren uden samtidig påvirkning af flora i vejkanten eller vandløb, fortæller Kenneth Frederiksen, og fortsætter:

- Vi har også en langt større fleksibilitet med sammensætningen af næringsstoffer, end man har ved fast gødning. Landmanden har nemlig mulighed for at få nøjagtigt den sammensætning, hans planter har brug for.

Endnu en fordel ved flydende gødning er, ifølge direktøren for DanGødning, at svovl og fosfor findes i 100 procent plantetilgængeligform i flydende gødning og derved kan tilføres mere præcist og effektivt end i fast gødning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-4
Her ses byggeriet oppefra i februar. Byggeriet begyndte kort før jul i 2019, og de seks nye tanke forventes at stå færdig i november 2020. Foto: DanGødning.

Specialdesignet

I takt med den stigende interesse for flydende gødning, har det derfor været vigtigt for DanGødning at få bygget tankene på Fredericia Havn igen.

- Vi har ligget stabilt i perioden, men vi har ikke været i stand til at vokse. Den vækst, der har været for flydende gødning i hele verden, har vi ikke rigtigt kunne følge med i, fordi vi ikke har haft kapaciteten til det, selvom vi har haft lejet nogle lagre i perioden, siger Kenneth Frederiksen.

De seks nye tanke skal gerne stå færdig i november 2020.

- Det nye anlæg er specialdesignet til gødningsprodukter. Vores produkter er tunge, så det bliver nogle kraftige tanke, der laves en overfladebehandling på, så de ikke ruster. Placeringen i Fredericia er vigtig, fordi det er vigtigt for os med en dyb havn og central placering i landet, fortæller Kenneth Frederiksen.

Tankene er cirka samme størrelse som de tidligere. Ifølge Kenneth Frederiksen er det nødvendigt med den størrelse, for at kunne modtage store skibe og tilbyde leveringssikkerhed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Logistikken er vigtig

Kenneth Frederiksen er ikke i tvivl om, at de nye tanke vil få stor betydning for DanGødning.

- Vi kommer til at få en uhyre effektiv drift - både hvis vi ser på logistikken og omskostningerne. Vi vil også bruge tankanlægget som en terminal, hvor vi kan levere - for eksempel sende et lille skib til Rødby og Nykøbing fremover. I den her forretning er logistik nøgleordet hele vejen igennem, siger Kenneth Frederiksen, der har flere mål for fremtiden.

- Vores første mål er selvfølgelig vækst i Danmark. Udlandet er et lidt mere langsigtet mål, men det noget, der vil være meget interessant at kigge nærmere på i fremtiden, fortæller Kenneth Frederiksen.