Ikke overraskende går klima og bæredygtighed som en grøn tråd gennem emnerne for mange af debatindlæggene på årets Kvægkongres 2020.

Fødevareminister Mogens Jensen skyder årets Kvægkongres 2020 i Herning Kongrescenter i gang med sine visioner og fokusområder for fødevarebranchen, primærlandbrug og kvægproduktion.

I løbet af de to kongresdage bliver der mulighed for at vælge mellem 68 meget forskellige indlæg fra eksperter i kvægbranchen.

Klimavenlig produktion er et af de emner, som bliver belyst i flere forskellige indlæg. På kongressens første dag byder indlægget om klima og kvægbrug op til debat, når formand for Liberal Alliance, Alex Vanopslagh, Lena Rohn, fødevare- og miljøpolitisk chef for Dyrernes Beskyttelse, Signe Munk, klima- og energiordfører for SF, og Flemming Nør-Pedersen, direktør i L&F, drøfter fremtiden for dansk landbrug i klimadebatten. Spørgsmålene lyder: Skal vi vise verden, at vi kan blive endnu bedre - eller kaste håndklædet i ringen og tage plantedrikke og laboratoriekød til os?

Kødkvæg i naturen

I et andet oplæg om klimavenligt kødkvæghold fortæller Lisbeth Mogensen, forsker på Foulum, Aarhus Universitet, og Anne Erland Eskildsen, specialkonsulent, Seges, hvordan kødkvæg høster topkarakter, indenfor biodiversitet.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

I oplægget om "Metan - fodringsmæssige reduktionstiltag" udfordrer Nikolaj Hansen, ph.d.-studerende ved Aarhus Universitet, Arne Munk, konsulent Seges, og Torben Spanggard Frandsen, specialkonsulent i Seges, nogle af de mere "kulørte" ting omkring foder til kvæg for at mindske klimaaftrykket. De giver et overblik over, hvad der virker i praksis, og hvad der måske bliver muligt i den nærmeste fremtid.

Klimaprofessorerne

To professorer ved Aarhus Universitet går tæt på kvægbrugets rolle og muligheder i klimakrisen på kvægkongressen. Professor Jørgen E. Olesen har blandt andet været med til at udarbejde klimarapporter for FN, og professor Peter Lund forsker i nye metoder til at nedbringe metan fra drøvtyggere. Videnskabsjournalist, Lone Frank, stiller i løbet af denne session spørgsmål til de to klimaprofessorer.

Jysk på kvægkongres

Hvad har salg af dyner og sengetøj til fælles med landmænd? Rune Jungberg Pedersen, CSR direkør i Jysk, deltager på kvægkongressen og fortæller om nogle af de emner som bæredygtighed, social ansvar og ændrede forbrugerkrav, som både detailkæden og landbrugserhvervet har til fælles. Jonas Würtz fra Go-Gris deltager og vil sammen med Rune Jungberg Pedersen fortælle om deres erfaringer fra et marked i forandring.