Abonnementsartikel

Canadisk forskning viser, at landmænd kan forbedre køernes produktivitet, hvis de udnytter viden om hvordan køernes adfærd varierer gennem deres levetid.

Et nyt studie viser, at køer - ligesom mennesker - gennemgår en periode med humørsvingninger, når de bliver kønsmodne. Det skriver videnskab.dk, der refererer til en artikel i The Guardian.

Studiet er udgivet i tidsskriftet Royal Society Open Science.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En af forskerne bag studiet - Nina Von Keyserlingk - siger til avisen, at køernes personlighedstræk bliver ustabile, når de gennemgår puberteten.

Forskerholdet hører til på University of British Columbia i Canada. De fulgte over en periode to grupper dyr på en bedrift med malkekøer.

Forskerne foretog en "personlighedstest" af køerne i forskellige faser af deres liv. Det vil blandt andet sige mens de diede, da de blev fravænnet og da de var drægtige og selv producerede mælk.

I følge The Guardian foregik testen ved at placere koen i en indhegning hvor den ikke havde været før. I indhegningen registreredes koens adfærd, når den mødte ukendte mennesker og ukendte genstande. Man lagde mærke til, om dyret blev mere eller mindre modigt, og om den var nysgerrig.

Store udsving

Studiet viser, at der var store udsving i køernes adfærd, mens de blev kønsmodne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I alle de andre perioder var adfærden stabil.

En anden af forskerne - Heather Leave - siger til avisen, at landmanden kan øge dyrevelfærden og forbedre køernes produktivitet, hvis de udnytter viden om hvordan køernes adfærd varierer gennem deres levetid.

Heather Leave pointerer, at under ideelle forhold kunne bedriften tage hensyn til den enkelte kos personlighed fremfor at fokusere på flokken. På den måde vil dyret kunne nå sit fulde potentiale og producere mest mulig mælk, hævder hun.